„Csillagpopulációk” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎A csillagpopulációk bevezetése: helyesírási csere: jelemző --> jellemző
a (Robot: következő hozzáadása: tr:Metallik)
a (→‎A csillagpopulációk bevezetése: helyesírási csere: jelemző --> jellemző)
Az [[Androméda-köd]] vizsgálata közben egy német-amerikai [[csillagász]], [[Walter Baade]] ([[1893]]-[[1960]]) úgy találta, hogy a [[galaxis]] magjának és a spirálkarjának csillagai között alapvető fizikai különbség van. Míg a spirálkarokban elsősorban korai színképtípusú, nagyon fényes csillagok vannak, amelyek főként fiatal [[nyílthalmaz]]okba csoportosulnak, a mag környékén különböző [[Csillagászati színképosztályozás|színképosztályú]] óriáscsillagok találhatóak. E megfigyelések alapján Baade [[1944]]-ben a csillagokat sematikusan két csoportba osztotta, amelyeket „csillagnemzetségeknek” vagy csillagpopulációknak nevezett.
 
A Baade-féle populációhoz tartoznak például a fiatal O és B színképosztályú [[óriáscsillag]]ok, valamint a fiatal nyílthalmazok tagjai. Összetételükre jelemzőjellemző, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak nehéz elemeket. A [[Tejútrendszer]] esetében ebbe a csoportba tartozik a [[Nap (égitest)|Nap]] is.
 
A II. populációhoz sorolta az óriáscsillagokat és a [[szubtörpe|szubtörpéket]], amelyek a galaxis központi részén helyezkednek el. Ezek az objektumok egyébként ezen a tartományon kívül is megtalálhatóak, például [[gömbhalmaz]]okban, amelyek a csillagrendszer centruma körüli gömbszimmetrikus térrészben helyezkednek el. Összetételükre jellemző, hogy kis mennyiségben tartalmaznak nehéz elemeket.
39 031

szerkesztés

Navigációs menü