„James Earl Jones” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
'''James Earl Jones''' ([[Arkabutla]], [[Mississippi (állam)|Mississippi]], [[1931]]. [[január 17.]] –) [[Emmy-díj]]as amerikai színész.
 
Arkabutlában, Mississippi államban született. 1953 óta szerepel filmekben. ŐElső voltismertebb [[Darthfilmszerepe Vader]]a hangja az ''[[CsillagokDr. háborúja]]''Strangelove, filmekbenavagy (bárrájöttem, magát Vaderthogy nem ő,kell hanemfélni [[Davida Prowse]]bombától, alakította).meg Őis voltlehet ''[[Az oroszlánkirály (film, 1994)szeretni|AzDr. oroszlánkirályStrangelove]]ban'' (1994) Mufasa hangja. Volt még egy pár ismert szerepe, de ezek a legjelentősebbek1964-ből. Filmszereplésben (amikor nemcsak a hangját adta)a legjobban értékelt a ''[[NázáretiA Jézus (film)|Názáretinázáreti Jézus]]''ban Baltazár mellékszerepe, illetve a ''[[Conan, a barbár]]'' című filmben való főszereplése., Főszerepetilletve játszottő mégalakította aJaffe következőJoffer filmekben:királyt Aaz nagy[[Amerikába fehérjöttem]] reménycímű (1969)filmben. NéhánySzínházi színészként szerepelt néhány Shakespeare feldolgozásban: [[Szentivánéji álom]], Othello, Hamletben Claudius király, Lear király. Főszerepet játszott még A nagy fehér remény című darabban 1968 és 1970 között, amiért Tony-díjat is kapott, és aminek 1970-es filmváltozatában is főszerepet vállalt.
 
Szélesebb körű ismertségét azonban azok a szerepek hozták, amikor egy karakternek csak a hangját adta: ő volt [[Darth Vader]] hangja az ''[[Csillagok háborúja]]'' filmekben (bár magát Vadert nem ő, hanem [[David Prowse]] alakította) és ő adta ''[[Az oroszlánkirály (film, 1994)|Az oroszlánkirály]]ban'' (1994) Mufasa hangját is.
 
Házastársa: Julienne Marie (elvált), majd 1982-től 2016-ig, annak haláláig Cecilia Hart.

Navigációs menü