„Nemzetközi Mobil MADI Múzeum” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎supreMADIsm Projekt, 2006: Hivatkozás hozzáadása
→‎MADI art periodical: Hivatkozás hozzáadása, adat pontosítása
5. sor: 5. sor:
== MADI art periodical ==
== MADI art periodical ==


A MADI egyik legjelentősebb hazai és nemzetközi fóruma a múzeum által kiadott [[MADI art periodical]]. A lapban kiállítási hírek, interjúk, tanulmányok jelennek meg magyar, angol, francia, német, szlovák, orosz stb. nyelven, alkalmanként mintegy 60-70 kortárs műalkotás bemutatásával együtt. Egyes lapszámok tematikusak, ilyen volt a [[Kassák Lajos]] évfordulón kiadott lapszám, illetve a moszkvai supreMADIsm rendezvénysorozatot bemutató szám.
A MADI egyik legjelentősebb hazai és nemzetközi fóruma a múzeum által kiadott [[MADI art periodical]]. A lapban kiállítási hírek, interjúk, tanulmányok jelennek meg magyar, angol, francia, német, szlovák, orosz stb. nyelven, alkalmanként mintegy 40-50 kortárs műalkotás bemutatásával együtt. Egyes lapszámok tematikusak, ilyen volt a [[Kassák Lajos]] évfordulón kiadott lapszám, illetve a moszkvai [[supreMADIsm]] rendezvénysorozatot bemutató szám.


== Múzeumhíd Projekt, 2000 ==
== Múzeumhíd Projekt, 2000 ==

A lap 2007. november 11., 12:17-kori változata

A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Közép-Európa legnagyobb MADI gyűjteménye. A múzeumot Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János 1995-ben hozta létre, s az azóta eltelt évek során csaknem 200 műalkotás került a birtokába. Tizennégy ország nyolcvanhét kortárs művészének egy vagy több alkotása található itt.

A múzeum nem rendelkezik állandó kiállítási hellyel, a kollekció egyes darabjai – Magyarországon és külföldön – 1995-től mintegy száz kiállításon voltak láthatók.

MADI art periodical

A MADI egyik legjelentősebb hazai és nemzetközi fóruma a múzeum által kiadott MADI art periodical. A lapban kiállítási hírek, interjúk, tanulmányok jelennek meg magyar, angol, francia, német, szlovák, orosz stb. nyelven, alkalmanként mintegy 40-50 kortárs műalkotás bemutatásával együtt. Egyes lapszámok tematikusak, ilyen volt a Kassák Lajos évfordulón kiadott lapszám, illetve a moszkvai supreMADIsm rendezvénysorozatot bemutató szám.

Múzeumhíd Projekt, 2000

Fájl:MobilMADI Bridge.jpg
Múzeumhíd Projekt, 2000

1998-ban Győr a múzeumnak ajándékozta a város szélén álló száz éves, ipari műemléknek nyilvánított Pinnyédi-hidat. 2000-ben tervek készültek, hogy a hídon múzeumi épület létesüljön, ez anyagi források hiánya miatt nem valósult meg. 2005-től a Magyar Tudományos Akadémia győri Regionális Kutatások Központja biztosít kiállítási helyet a múzeumnak.

supreMADIsm Projekt, 2006

A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítvány 2006. május 10. és június 22. között supreMADIsm – Tisztelet az orosz konstruktivizmus mestereinek címmel nemzetközi művészeti fesztivált, és ehhez kapcsolódva kiállításokat szervezett Moszkvában. A geometrikus művészet története a XX. század elejétől, a szuprematizmustól, a ma is élő, kortárs geometrikus művészeti mozgalomig, a MADI-ig ível. A Fesztivál visszavezette a már csaknem klasszicizálódott geometrikus irányzatokat (szuprematizmus, neoplaszticizmus, orosz konstruktivizmus, konkrét művészet, kinetizmus, MADI) a geometrikus művészet bölcsőjéig.

Jelentősebb alkotások

Fájl:MobilMADI CAQ.jpg
Carmelo Arden Quin festménye a Múzeum anyagából

A gyűjteményben Carmelo Arden Quin (Uruguay/Franciaország), Bolivar Gaudin (Uruguay/Franciaország), Volf Roitman (USA), Sato Satoru (Japán), Saverio Cecere (Olaszország) és mások művei mellett a MADI néhány fontos magyar előzménye is megtalálható, például Moholy-Nagy László, Kassák Lajos és Victor Vasarely alkotásai.

Kortárs művészek: Bányász Éva, Dai, Erdély Dániel, Ézsiás István, Fajó János, Haász István, Haraszty István, Herczegh László, Kovács Tamás László, Matzon Ákos, Trombitás Tamás, Saxon-Szász János és egy-egy művel mások is.

Külső hivatkozások