„Osztrovica vára (Lika)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(új lap)
Címke: Megszüntetett átirányítás
 
Emilij Laszowski horvát történész leírása szerint a vár magjául szolgáló építmény 16 méter hosszú és 5 és fél méter széles volt. A falak 0,75 méter vastagok voltak, de már akkor is igen rossz állapotban álltak. A vártól keletre egy kerek ciszternát is talált. Laszowski a vármag körül 10 méterrel távolabb egy külső várat is megemlít, de a csekély maradványok miatt ennek a nyomvonala már nem volt követhető. A külsővár falai 1,2 méter vastagok voltak.
 
A vár 2011-es újabb bejárása szerint<ref>Keserű László, Szabó Tibor, Szatanek József, Varak.hu</ref> a vár egy észak-déli irányú, kettős domb mindkét magaslatán található. A bejárás során az Ivan Kukuljević által készítetta 19. századiszázadban készített vázlaton ábrázoltaknálábrázolt romoknál jóvalsokkal kevesebb maradvány találtak. A déli magaslaton valóban állt egy épület, mely valószínűleg a dombtető teljes egészét elfoglalhatta. Ennek egyetlen, mintegy másfél méter hosszú falmaradványafalrésze a plató délkeleti sarkában, de már a domb oldalában helyezkedettvolt elmegtalálható. A dombtető szinte teljes területén habarcsnyomokattaláltak láttakhabarcsnyomokat. Az északi magaslatra a felvezető utat,út egy pengeszerű sziklanyúlvány nyugati oldalában alakítottákvolt kikialakítva úgy, hogy részbena lépcsőkénttermészetben használtákkialakult avetődéseket természetesis vetődéseketlépcsőként használták, részbenvagy durvánrészben megfaragták a sziklafelszíntsziklákat. A felvezető úton rengetegnagyon sok habarcsos kőtörmelék volt.
 
A felvezető út a márfent említett pengeszerű sziklanyúlvány közepe tájékán érért fel a felsővár előterébefelsővárhoz. Ez az út csigavonalszerűencsigavonalként a felsővárnakfelsővár helyet adó hegycsúcshegycsúcsának felső részénekrészén, annak oldalába vezetett. A felsővár platóján is rengetegnagyon sok habarcsnyom volt látható. A plató északi és nyugati részén egy „L” alakú, sáncszerű terepalakulatmaradvány volt látható, ami egy palotaépület lehetett. A plató déli végében, egy szabálytalan, de megközelítőlegnagyjából kör alakú horpadás volt, a belső peremén falmaradványokkal. NagyItt valószínűséggelnagy ittvalószínűséggel egy torony állhatott. E sűrű bozóttal takart maradványtól északabbra, egy újabb süppedés láthatóvolt található, ami feltehetően egy ciszterna lehetett.
 
== Jegyzetek ==

Navigációs menü