„Ballantine’s” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
aposztrófok javítva
(→‎Változatai: frissítve)
a (aposztrófok javítva)
 
[[Fájl:Ballantines logo.svg|300px|jobbra]]
 
A '''Ballantine'sBallantine’s''' a [[Pernod Ricard]] egyik italmárkája, melynek kínálatába különböző [[skót whisky]]k és whisky alapú szeszesitalok tartoznak.
 
==Története==
George Ballantine ([[1807]]-[[1891]]) 1827-ben alapította vállalkozását [[Edinburgh]]-ban. A fiai kezében tovább virágzó alkoholkereskedés [[1903]]-ban elnyerte a Royal Warrant kitüntető címet.
 
[[1919]]-ben a család eladta üzletét, az új tulajdonosok pedig sikeresen vették célba az [[Amerikai Egyesült Államok|USA]] piacait is. A szesztilalom dacára, az [[1930-as évek]] közepére már a Ballantine'sBallantine’s-é volt a keleti part legjobb értékesítési hálózata. A [[1960|60]]-as években aztán a cég [[Európa|Európát]] is meghódította, a [[1970|70]]-es években pedig a keleti blokkban is a Ballantine'sBallantine’s termékei voltak a legkeresettebb skót whiskyk. 2005-ben a Ballantine'sBallantine’s a [[Pernod Ricard]] tulajdonába került.
 
A Ballantine'sBallantine’s mára a világ legismertebb whiskymárkái közé tartozik.
 
==Változatai==
A Ballantine'sBallantine’s italok három sorozatot alkotnak: skót [[kevert whisky]]k, skót házasítatlan [[malátawhisky]]k, illetve (ismeretlen fajtájú) skót whiskyből készült ízesített szeszesitalok.
 
=== Kevert whiskyk ===
 
*'''Ballantine'sBallantine’s Finest:''' a jelenlegi kínálat legrégebbi darabja, melyet eredeti formájában 1910-ben hoztak forgalomba. Több, mint 40 különböző [[malátawhisky|maláta-]] és [[gabonawhisky]]ből keverik.
*'''Ballantine'sBallantine’s 12 éves'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 17 éves'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 21 éves'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 30 éves'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 40 éves'''
 
A fentiek mellett rövidebb életű kísérleti vagy korlátozott kiadások is gyakran megjelennek.
=== Házasítatlan malátawhiskyk ===
 
A Pernod Ricard tulajdonában lévő lepárlók közül háromból házasítatlan [[malátawhisky]]t is palackoznak a Ballantine'sBallantine’s márkanév alatt:
 
*'''Ballantine'sBallantine’s 15 és 23 éves Glentauchers'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 15 éves Miltonduff'''
*'''Ballantine'sBallantine’s 15 és 18 éves Glenburgie'''
 
=== Egyéb szeszesitalok ===
A Ballantine'sBallantine’s szeszesitalok whiskyből készülnek, de ízesítésük és/vagy alacsony alkoholtartalmuk miatt az Európai Unióban nem forgalmazhatók whisky néven,<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008R0110:HU:NOT Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról]</ref> így ''szeszes ital'' ''(spirit drink)'' elnevezéssel kerülnek forgalomba.
 
*'''Ballantine'sBallantine’s Brasil:''' [[lime]]héjjal ízesített skót whiskyből, 35% alkohollal.
*'''Ballantine'sBallantine’s Passion:''' trópusi gyümölcsös ízesítésű skót whiskyből, 35% alkohollal.
*'''Ballantine'sBallantine’s Light:''' skót whiskyből 20% alkoholtartalomra hígítva
 
==Források==

Navigációs menü