„Cápák” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 211 bájt hozzáadva ,  5 hónappal ezelőtt
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát Budapesti lakosxd (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát Budapesti lakosxd (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
}}
 
A '''cápaszerűek''' vagy közismertebben '''cápák''' ''(Selachimorpha)'' a szűkebb értelemben vett [[porcos halak]] ''(Chondrichthyes)'' osztályába tartozó öregrend. Őslénytani szempontból az ''Elasmobranchii'' (kopoltyúfedő nélküliek) rendjének alrendje, amely a bazális csoporttól (''Cladoselachii'', antennás cápák) elkülönülő porcos halakat jelenti. Az antennás cápák már a [[Devon (időszak)|devon]] második felében megjelentek, a valódi cápák a karbonban.
A cápák kopoltyúval lélegeznek.
 
== Megjelenésük ==
Ismeretesek fog nélküli fajaik is melyek a tengervízből planktonokat szűrnek ki. A többi fajuk mind ragadozó, elsősorban halakkal, rákokkal, kagylókkal táplálkoznak, de a nagyobb termetű cápafajok tengeri emlősöket is zsákmányolnak, így az emberre is veszélyesek lehetnek (a fajok 10%-a veszélyes az emberre). Többségük a tengerek lakója, egyes fajok a trópusi folyókban élnek viszont a '''bikacápa''' mind édes mind pedig sós vízben megtalálható.
Kopoltyúval lélegeznek. A cápák teste hosszúkás, áramvonalas, orsó alakú, hengeres, keresztmetszete csaknem [[kör (geometria)|kör]] alakú. Egyes alakok egészen kígyószerűen megnyúltak, míg a [[pörölycápafélék]] [[koponya|koponyája]] oldalirányban erőteljesen kiszélesedett, így a testük mintegy kalapács alakúvá vált. Mellúszóik elülső szegélye nem nőtt össze teljes mértékben a testtel, így viszonylag elég szabadok. Farokúszójuk igen nagy felületű, minden esetben aszimmetrikus, ún. ''heterocerk'' farokúszó. Egy nagyobb felső, és egy kisebb alsó lebenyből áll.
 
Szájnyílásuk nem a test elején található közvetlenül, hanem alulra csúszott, félkör alakú. A szájüregben számos háromszög alakú, éles, pikkely eredetű, gyökértelen, ránőtt [[fog]] található, melyek több sorban helyezkednek el, és számuk igen nagy lehet. A fogak könnyen kitörnek, de hamar pótlódnak is. Ezek a fogak rágásra alkalmatlanok, csak az áldozat megragadására és tépésére alkalmasak. A kitépett falatokat egészben nyelik le. Az orruk nagyon érzékeny a vízbe került vér szagára.
 
Mája az egész test tömegének negyedrészét is kiteheti, ez szolgál a vízben való lebegés megvalósítására is (amire más halak úszóhólyagot alkalmaznak).<ref>1001 Unbelievable Facts, p 97</ref>
 
A csontos halakkal ellentétben belső megtermékenyítésűek, általában elevenszülők, azonban találhatóak bőrszerű héjjal borított ikrarakók is.
== Életmódjuk ==
Ismeretesek fog nélküli fajaik is, melyek a tengervízből [[plankton]]okat szűrnek ki. A többi [[faj]]uk mind [[ragadozó életmód|ragadozó]], elsősorban [[halak]]kal, [[rákok]]kal, [[kagylók]]kal táplálkoznak, de a nagyobb termetű cápafajok tengeri [[emlősök]]et is zsákmányolnak, így az emberre is veszélyesek lehetnek (a fajok 10%-a veszélyes az emberre). Többségük a tengerek lakója, egyes fajok a trópusi folyókban élnek, viszont a [[bikacápa]] mind édes-, mind pedig sós vízben megtalálható.

Navigációs menü