„Zene” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
677 bájt hozzáadva ,  6 hónappal ezelőtt
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 79.121.42.237 (vita) szerkesztéséről 195.199.250.238 szerkesztésére
(Saját tanulmányaim, kritikus betekintés a zene világába.)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 79.121.42.237 (vita) szerkesztéséről 195.199.250.238 szerkesztésére)
Címkék: Visszaállítás Visszaállítva
A '''zene''' a [[hang]]ok és a [[csend]] érzelmeket kiváltó elrendezése, létezésének lényege az idő. A pontos meghatározás nem könnyű, de abban általában egyetértés mutatkozik, hogy a zene a hangok tudatosan elrendezett folyamata. A zene egy művészi kifejezési forma, a hangok és „nem-hangok” (csendek) időbeni váltakozásának többnyire tudatosan előállított sorrendje, mely nem utasít konkrét cselekvésre, viszont érzelmeket, indulatokat kelt és gondolatokat ébreszt.
 
Az olyan hangkombinációkat, amelyek ugyan tudatosan jönnek létre, de konkrét üzenetük van (vagyis valamilyen cselekvésre ösztönöznek), általában nem nevezzük zenének. Kizárólagos céljuk a figyelem felkeltése (autóduda, dallamkürtök, szirénák, telefon, ébresztőóra, tömegközlekedés felhívó hangjelzései, rádióadók szignáljai, áruhoz kapcsolt dallamok, templomi harang, rap, hip-hop, egykoron a vadászok vagy a katonák kürtjelei stb.).
 
Kizárólag a megfigyelő nézőpontján múlik, hogy mit tekint zajnak vagy zenének. A két fogalom nem zárja ki egymást: bizonyos körülmények között a zene is lehet zaj, (például rockzenei koncert átszűrődő hangjai, amikor tanulnialudni szeretnénk), máskor a hétköznapi értelemben vett zajt is zeneként értelmezhetjük (vonat ritmikusan zakatoló hangjai, patadobogás). AMindkét csoportba tartozhatnak a természet hangjai, isde zenénekbizonyosan minősülhetnekaz emberi [[beszéd]] is.
 
A zenének többféle alkalmazási területe van, ahol nem veszít jellemzőiből, hanem más hasonló célú kifejezési formához társul ([[mozgásművészetek]], [[Színházművészet|színház]], [[film]], [[képzőművészet]], [[irodalom]]), vagy pedig egy más terület veszi segítségül igénybe úgy, hogy valamelyik jellemzőjét kiemeli ([[sport]], [[zeneterápia]] vagy [[diszkó]], [[politika]]), de nem szünteti meg.
 
== A zene definíciója ==
A '''zene''' az ''értelmes zaj''.
 
"Minden hang, amely hangszerböl vagy énekből származikmegszólal, lehet zene. Ha fölöttem az emeleten Beethoven V. szimfóniáját kezdik el játszani, amikor dolgozom, más zenével foglalkozom, tehát csöndre vágyom, akkor számomra ez a Beethoven-muzsika zajnaképpoly mértékben zaj, mint amilyen mértékben nem zaj egy utcai kalapács, ha azt, mint hangot kezdem el figyelni."<ref name="Zene">"Zene" - [[Jeney Zoltán (zeneszerző)|Jeney Zoltán]] [[zeneszerző]] [[Magyar Nemzet (napilap, 1938–2018)|Magyar Nemzet]]nek adott [[1983]]-as interjúját idézi a ''[https://hu.wikiquote.org/wiki/Zene Wikidézet] {{Wayback|url=https://hu.wikiquote.org/wiki/Zene |date=20150906055049 minősül}}''.</ref>
 
== A zene szó eredete ==

Navigációs menü