„Németh Zoltán (irodalomtörténész)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
==Élete és pályafutása==
[[1970]]. [[június 26.|június 26]]-án született a szlovákiai [[Érsekújvár]]ott. Gyerekkorát a [[Párkány (település)|Párkány]] melletti [[Kéménd (Szlovákia)|Kéménd]]en töltötte, ide járt általános iskolába. [[1988]]-ban a [[zselíz]]i magyar tanítási nyelvű gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányait a [[pozsony]]i [[Comenius Egyetem]] magyar–történelem szakán végezte [[1993]]-ban. [[1993]] nyarán az [[Irodalmi Szemle]] szerkesztője, [[1993]] őszétől [[1995]]-ig a kéméndi, [[1995]]-től [[2004]]-ig pedig az [[ipolybalog]]i általános iskola tanára volt. [[2000]] és [[2001]] között a pozsonyi egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén irodalomelméletet tanított, ugyanitt [[2004]]-ben doktorált [[Talamon Alfonz]]ról írt monográfiájával. [[2010]]-ben a [[Pécsi Tudományegyetem]]en habilitált. [[2004]] és [[2013]] között a [[besztercebánya]]i [[Bél Mátyás Egyetem]] Humán Tudományok Kara Hungarisztika Tanszékének tanára volt. [[2013]]-tól a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense. Vendégelőadóként a [[kolozsvár]]i [[Babeș–Bolyai Tudományegyetem]] magyar tanszékén, kétszer a [[budapest]]i [[Eötvös Loránd Tudományegyetem]] Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén és a [[Szegedi Tudományegyetem]] Modern Magyar Irodalom Tanszékén, továbbá a [[prága]]i [[Károly Egyetem]]en, az [[Eger|egri]] [[Eszterházy Károly Főiskola|Eszterházy Károly Főiskolán]] és a [[szófia]]i egyetemen tartott előadásokat.
 
[[2004]] és [[2013]] között a [[besztercebánya]]i [[Bél Mátyás Egyetem]] Humán Tudományok Kara Hungarisztika Tanszékének tanára volt. [[2013]]-tól a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense. Vendégelőadóként a [[kolozsvár]]i [[Babeș–Bolyai Tudományegyetem]] magyar tanszékén, kétszer a [[budapest]]i [[Eötvös Loránd Tudományegyetem]] Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén és a [[Szegedi Tudományegyetem]] Modern Magyar Irodalom Tanszékén, továbbá a [[prága]]i [[Károly Egyetem]]en, az [[Eger|egri]] [[Eszterházy Károly Főiskola|Eszterházy Károly Főiskolán]] és a [[szófia]]i egyetemen tartott előadásokat.
 
Versei, tanulmányai és kritikái többek között az [[Alföld]]ben, a Bárkában, az [[Élet és Irodalom]]ban, a [[Híd (folyóirat)|Híd]]ban, az Irodalmi Szemlében, az Irodalomtörténetben, a [[Jelenkor (folyóirat, 1958–)|Jelenkor]]ban, a [[Kalligram Könyvkiadó|Kalligram]]ban, a [[Korunk]]ban, a Literaturában, a Palócföldben, a Partitúrában, a Prae-ben, az Opusban, a [[Tiszatáj]]ban és az Új Forrásban jelentek meg. [[2001]] és [[2006]] között a [[tatabánya]]i [[Új Forrás (folyóirat)|Új Forrás]] szerkesztője, [[2007]]-ben a pozsonyi [[Kalligram Könyvkiadó|Kalligram folyóirat]] főszerkesztője volt. 2017 januárjától ismét az [[Irodalmi Szemle]] szerkesztője. Műfordítással [[1993]] óta foglalkozik, elsősorban cseh, szlovák, angol, közvetítőnyelv segítségével pedig német nyelvből fordít, ezeket a Kalligram, a [[Szőrös Kő]], a [[Polis (folyóirat)|Polis]] és a [[Lettre]] közölte.
* ''A magyar irodalom története 1945–2009'' (FHV UMB, Besztercebánya, 2009)
* ''Feszített nyelvtükör'' (tanulmányok, esszék, kritikák, Nap Kiadó, Dunaszerdahely, 2011)
* ''Az életmű mint irodalomtörténet – Tőzsér Árpád'' (Kalligram, Pozsony, 2011)
* ''A posztmodern magyar irodalom hármas stratégiája'' (Kalligram, Pozsony, 2013)
* ''Álnév és maszk'' (Líceum Kiadó, Eger, 2013)

Navigációs menü