„Krupp (vállalat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kékít
a kis
38. sor: 38. sor:
| wikicommons = <!-- Wikidatából --> }}
| wikicommons = <!-- Wikidatából --> }}


A '''Krupp család''', egy 400 éves német dinasztia [[Essen (Észak-Rajna-Vesztfália)|Essen]]ből. A családi vállalkozás, a Friedrich Krupp AG néven ismert [[Európa]] legnagyobb vállalata, és a Német Birodalom elsőszámú fegyvergyártója volt mindkét világháborúban. {{forrás|A [[harmincéves háború]]tól kezdve}} a [[második világháború]] végéig [[csatahajó]]kat, [[tengeralattjáró|U-boot]]okat, harckocsikat, fegyvereket, közműveket és több száz egyéb árut gyártott.
A '''Krupp család''', egy 400 éves német dinasztia [[Essen (Észak-Rajna-Vesztfália)|Essen]]ből. A családi vállalkozás, a Friedrich Krupp AG néven ismert [[Európa]] legnagyobb vállalata, és a Német Birodalom elsőszámú fegyvergyártója volt mindkét világháborúban. A [[harmincéves háború]]tól kezdve a [[második világháború]] végéig [[csatahajó]]kat, [[tengeralattjáró|U-boot]]okat, harckocsikat, fegyvereket, közműveket és több száz egyéb árut gyártott.


==Története==
==Története==

A lap 2021. április 1., 11:58-kori változata

Krupp
Típus
Alapítva1881, Essen, Németország
NévadóFriedrich Krupp
Megszűnt1999
AlapítóFriedrich Krupp
Iparágkonglomerátum
Termékekacél, fegyverek
A Wikimédia Commons tartalmaz Krupp témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Krupp család, egy 400 éves német dinasztia Essenből. A családi vállalkozás, a Friedrich Krupp AG néven ismert Európa legnagyobb vállalata, és a Német Birodalom elsőszámú fegyvergyártója volt mindkét világháborúban. A harmincéves háborútól kezdve a második világháború végéig csatahajókat, U-bootokat, harckocsikat, fegyvereket, közműveket és több száz egyéb árut gyártott.

Története

A család története 1587-ben kezdődött, amikor egy Arndt Krupp nevű kereskedő Essenbe költözött és csatlakozott az ottani kereskedőkhöz. Ingatlanokat kezdett felvásárolni azoktól a családoktól, akik a pestis miatt elmenekültek a városból, és a város egyik leggazdagabb emberévé vált. A leszármazottai már a harmincéves háború alatt is fegyvereket gyártottak, és végül megvásárolták a malmokat, a szénbányákat és a kovácsműhelyeket. A napóleoni háborúk során Friedrich Krupp alapította a Gusstahlfabrikot és itt, 1816-ban megkezdte az olvasztott acél gyártását. Ez vezetett a cég jelentős ipari hatalommá válásához, és megalapozta az acélbirodalom alapját, amely később az egész vialágon utalkodni fog egy évszázaddal később a fia, Alfred Krupp alatt. A Krupp 1859-ben a Porosz Királyság, majd a Német Birodalom fő fegyvergyártójává vált. A 19. század folyamán Alfred Krupp úttörő szerepet játszott a Krupp társaság munkavállalóinak különféle szociális programaiban. Ide tartoztak a helyszíni műszaki képzések, a biztosítások, az olcsó lakások, kórházak, szabadidős létesítmények, parkok, iskolák, fürdőházak, szalonok és áruházak. Az özvegyeknek és az árváknak jövedelmet garantáltak, ha férjük vagy apjuk meghalt vagy megsérült a munkahelyén. A társaság acélt gyártott az Egyesült Államokban vasútépítéshez és a Chrysler épület lefedéséhez. A Harmadik Birodalomban a Krupp társaság támogatta a náci rezsim és a rabszolgamunka alkalmazását; egy eszköz, amelyet a holokauszt végrehajtásához használnak, miközben gazdasági előnyhöz jutnak. A társaságnak volt egy műhelye az Auschwitz haláltábor közelében. A háború után a Kruppot a semmiből újjáépítették, és ismét Európa egyik leggazdagabb vállalata lett. Ez a növekedés azonban nem tartott végtelen ideig. 1967-ben a gazdasági recesszió jelentős pénzügyi veszteségeket okozott a vállalat számára. 1999-ben egyesült a Thyssen AG-vel, és létrejött a ThyssenKrupp AG ipari konglomerátum.

Szerepe a világ fontos háborúiban

Porosz–francia háború

Poroszország váratlan győzelme Franciaországgal szemben megmutatta az acél ágyú előnyét a sárgarézhez képest. A Krupp tüzérség jelentős tényező volt a wissembourg-i és gravelotte-i csatákban, és Párizs ostroma alatt is használták. Krupp léggömbelhárító fegyverei voltak az első légvédelmi fegyverek. Poroszország ütegeket telepített a főbb észak-német kikötőkbe, amelyek 4000 méter távolságból is elérték a francia hajókat, gátolva az inváziót.

Venezuelai forradalom

A Krupp, a nagy venezuelai vasút 1888 és 1894 közötti építésével felvetette a venezuelai államadósságot. Venezuela az adósságkifizetések 1901-ben történő felfüggesztése az 1902–1903-as venezuelai válság hadihajó-diplomáciájához vezetett.

Balkán-háború

Oroszország és az Oszmán Birodalom egyaránt nagy mennyiségű Krupp fegyvert vásárolt. 1887-re Oroszország 3096 darabot, míg az oszmánok 2773 Krupp fegyvert vásároltak. A balkáni háborúk kezdetéig a Krupp legnagyobb exportpiaca Törökország volt, amely 1854 és 1912 között 3943 különféle típusú fegyvert vásárolt. A Balkán második legnagyobb vevője Románia volt, amely ugyanebben az időszakban 1450 fegyvert vásárolt, míg Bulgária 517 darabot, Görögország 356-ot, az Osztrák–Magyar Monarchia 298-at, Montenegró 25-öt és Szerbia mindössze 6 fegyvert vásárolt.

Hivatkozások