„Szovjet Haditengerészet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kieg
(0 forrás archiválása és 1 megjelölése halott linkként.) #IABot (v2.0.8)
(kieg)
 
{{lektor}}
{{korrektúrázandó}}
A '''Szovjet Haditengerészet''' (oroszul: ''Военно-морской флот СССР'', magyar átírásban: ''Vojenno-morszkoj flot SZSZSZR)'' a [[A Szovjetunió Fegyveres Erői|Szovjetunió Fegyveres Erőinek]] egyik haderőneme volt 1922–1991 között. 1938-ig a '''Munkás-paraszt Vörös Hadsereg Haditengerészeti Erői''' volt a neve, de gyakran csak '''Vörös Flotta''' néven hivatkoztak rá. A [[hidegháború]] idején végrehajtott jelentős flottafejlesztés következtében a szovjet stratégiai célok megvalósításában fontos szerepet játszott.
 
{{Katonai egység infobox
| évfordulók =
| weboldal = }}
 
A '''Szovjet Haditengerészet''' (oroszul: ''Военно-морской флот СССР'', magyar átírásban: ''Vojenno-morszkoj flot SZSZSZR)'' a [[A Szovjetunió Fegyveres Erői|Szovjetunió Fegyveres Erőinek]] egyik haderőneme volt 1922–1991 között. 1938-ig a '''Munkás-paraszt Vörös Hadsereg Haditengerészeti Erői''' volt a neve, de gyakran csak '''Vörös Flotta''' néven hivatkoztak rá. A [[hidegháború]] idején végrehajtott jelentős flottafejlesztés következtében a szovjet stratégiai célok megvalósításában fontos szerepet játszott.
 
Négy nagy flottára oszlott: az északi, a [[Csendes-óceán]]i, a [[Fekete-tenger]]i és a [[Balti Flotta|Balti Flottára]]. Ezenkívül egy kisebb flottával rendelkezett a Kaszpi Flottillával ami a Kaszpi-tengeren tevékenykedett.
A szovjet haditengerészetbehaditengerészet beletartozottkötelékébe tartozott a haditengerészeti légierő, a haditengerészeti gyalogság és a parti tüzérség.
 
A Szovjetunió 1991-es felbomlása után az [[Orosz Föderáció]] örökölte a Szovjet Haditengerészet legnagyobb részét.
 
==Története==
===Orosz polgárháború (1917–1922) és az [[első világháború]]===
 
[[File:aurora 1903.jpg|thumb|leftbélyegkép|250px|Az ''[[Auróra (cirkáló)|Auróra]]'', a szovjet haditengerészet első nem hivatalos cirkálója]]
 
A szovjet haditengerészet az Orosz Császári Haditengerészet (Российский императорский флот) maradványaiból épült fel és azokon a haditengerészeti erőkön alapult, amelyeket az I. világháború (1914–1918) során az 1917-es két forradalom szinte teljesen elpusztított, az orosz polgárháborút (1917–1922) és az 1921-es kronstadti lázadást követően. A forradalmi időszakban az orosz tengerészek saját akaratuk szerint hagyhatták el hajóikat, és általában elhanyagolták kötelességeiket. A tiszteket szétszórták (némelyiket a vörös terror meggyilkolt, mások csatlakoztak a "fehér" (antikommunista) ellenzéki seregekhez, mások pedig egyszerűen lemondtak), a tengerészek többsége pedig elindult és otthagyta hajóit. A munka leállt a hajógyárakban.
A bolsevik forradalom teljesen megzavarta a haditengerészet vezetőit, a tisztek tömeges meggyilkolásával; a hajókat így használhatatlanná téve.
 
1918. áprilisának végén a német birodalmicsászári csapatok a [[Fekete-tenger]] partja mentén haladva bejutottak a Krímbe[[Krím]] belsejébe, és elindultak a szevasztopoli haditengerészeti bázis felé. A hatékonyabb hajókat Szevasztopolból[[Szevasztopol]]ból Novoroszijszkba[[Novorosszijszk]]ba vitték, ahol egy német ultimátum után [[Vlagyimir Iljics Lenin|Lenin]] parancsára többé nem használták őket. A Szevasztopolban maradt hajókat a németek elfoglaltáklefoglalták, majd később, a háborút lezáró nyugati fronton későbbimegkötött, a világháborút lezáró 1918. november 11-i fegyverszünet után a britek további orosz hajókat foglaltak le az angolok. 1919. április 1-jén, és az azt követő orosz polgárháború alatt, amikor a Vörös Hadsereg visszafoglalta a Krímet, a [[Brit Királyi Haditengerészet]]nek vissza kellett vonulnia, de távozása előtt megrongálták az összes hátralévőhátrahagyott orosz csatahajót és elsüllyesztettek tizenhárom új tengeralattjárótorosz elsüllyesztettektengeralattjárót. Amikor a cáricárhű hadsereg 1919-ben elfoglalta a Krímet, megmentett és felújított néhány egységet.
 
===[[Második világháború]] (1939−1945)===
A szovjet flotta építése kulcsfontosságú volt. A sztálini tisztogatások alatt nagyon sok tengerész tisztet gyilkoltak meg.<ref>Jürgen Rohwer and Mikhail S. Monakov, ''Stalin's Ocean-going Fleet: Soviet Naval Strategy and Shipbuilding Programmes, 1935–1953'' (Psychology Press, 2001)</ref> A fegyverkezési költségvetés haditengerészeti részesedése az 1941-es 11,5%-ról 1944-ben 6,6%-ra csökkent. <ref>Mark Harrison, "The Volume of Soviet Munitions Output, 1937–1945: A Reevaluation," ''Journal of Economic History'' (1990) 50#3 pp. 569–589 at p 582</ref>
 
Amikor 1941 júniusában a [[Harmadik Birodalom]] megtámadta a Szovjetuniót, sok tengerészt és hadifegyvertfegyverzeti eszközt áthelyeztek a szárazföldi erőkhöz; ezeknek különösen jelentős előnyeelőnyük volt az ellenséggel szemben az odesszai, a szevasztopoli, a sztálingrádi, a novoroszijszki, a tuapeszi és a leningrádi harcokban.
 
A [[Balti Flotta|balti flottát]] Leningrádnál és Kronstadtnál feltartóztatták az aknamezők, de a tengeralattjáróknak sikerült megszökniük.
A flotta a város légvédelmével együtt harcolt és bombázta a német állásokat.<ref name=autogenerated1>Sergeĭ Georgievich Gorshkov, ''Red Star Rising at Sea'' (Annapolis: Naval Institute Press, 1974)</ref>
 
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a [[Kölcsönbérleti törvény|Lend-Lease program]] révén több hajóját adta oda a Szovjetuniónak.<ref>Boris V. Sokolov, "The„The role of lend-lease in Soviet military efforts, 1941–19451941–1945”," ''Journal of Slavic Military Studies'' (1994) 7#3 pp: 567–586.</ref>
 
==Jegyzetek==
 
{{Jegyzetek}}
 
 
==Fordítás==
 
{{Fordítás|en|Soviet Navy}}
 
{{csonk}}
{{nemzetközi katalógusok}}
{{portál|hadtudomány|i |Oroszország|-}}
 
[[Kategória:Orosz és szovjet haditengerészet]]

Navigációs menü