„Vichy-kormány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Visszavontam 89.133.78.246 (vita) szerkesztését (oldid: 23491342)
Címke: Visszavonás
25. sor: 25. sor:
[[1940]]. [[június 17.|június 17-én]] [[Henri Philippe Pétain]] lett a [[Harmadik Francia Köztársaság]] utolsó miniszterelnöke. Öt nappal később fegyverszünetet kötött a [[Harmadik Birodalom|németekkel]], amelynek értelmében Franciaország déli kétötöde fölött kapott hatalmat. Ezt a területet a [[Vichy]] nevű fürdőközpontból kormányozta. A képviselőház, amely bízott Pétainben, és Franciaország megmentőjét látta benne, feloszlatta magát és 1940. [[július 10.|július 10-én]] minden hatalmát átadta Pétainnek és az új „Francia Államnak”.
[[1940]]. [[június 17.|június 17-én]] [[Henri Philippe Pétain]] lett a [[Harmadik Francia Köztársaság]] utolsó miniszterelnöke. Öt nappal később fegyverszünetet kötött a [[Harmadik Birodalom|németekkel]], amelynek értelmében Franciaország déli kétötöde fölött kapott hatalmat. Ezt a területet a [[Vichy]] nevű fürdőközpontból kormányozta. A képviselőház, amely bízott Pétainben, és Franciaország megmentőjét látta benne, feloszlatta magát és 1940. [[július 10.|július 10-én]] minden hatalmát átadta Pétainnek és az új „Francia Államnak”.


Pétain teljes mértékben kihasználta teljhatalmát, mivel úgy gondolta, hogy a franciák vereségének oka nem a hadsereg, hanem az előző évtizedek [[köztársaság]]i rendszere volt. Támogatásával a régi köztársasági jelszót, a ''[[Liberté, Égalité, Fraternité|„Szabadság, egyenlőség, testvériség”]]''-et felváltotta a ''„Munka, család, haza”''. A köztársaság egyházellenességével szemben most a [[római katolikus egyház]]nak kitüntetett szerepet juttattak az erkölcsi megújulás elősegítésében. A hangsúly egy újfajta nemzeti közösségen volt, melyhez hozzátartozott a kívülállónak ítélt csoportokkal szembeni ellenszenv is. Ilyen csoportok voltak a [[zsidók]], a [[szabadkőművesség|szabadkőművesek]] és a köztársaságpártiak is.
Pétain teljes mértékben kihasználta teljhatalmát, mivel úgy gondolta, hogy a franciák vereségének oka nem a hadsereg, hanem az előző évtizedek [[köztársaság]]i rendszere volt. Támogatásával a régi köztársasági jelszót, a ''[[Liberté, Égalité, Fraternité|„Szabadság, egyenlőség, testvériség”]]''-et felváltotta a ''„Munka, család, haza”''. A köztársaság egyházellenességével szemben most a [[római katolikus egyház]]nak kitüntetett szerepet juttattak az erkölcsi megújulás elősegítésében. A hangsúly egy újfajta nemzeti közösségen volt, melyhez hozzátartozott a kívülállónak ítélt csoportokkal szembeni ellenszenv is. Ilyen csoportok voltak a [[protestantizmus|protestánsok]], a [[zsidók]], a [[szabadkőművesség|szabadkőművesek]] és a köztársaságpártiak is.


;A Francia Állam vezetői
;A Francia Állam vezetői

A lap 2021. február 26., 14:20-kori változata

Francia Állam
Német bábállam
L’État Français
19401944
Vichy-kormány címere
Vichy-kormány címere
Vichy-kormány zászlaja
Vichy-kormány zászlaja
Mottó: "Travail, famille, patrie"
(francia: Munka, Család, Haza)
Általános adatok
FővárosaVichy
Sigmaringen (1944)
Hivatalos nyelvekfrancia
Vallásrómai katolikus
Államvalláskatolicizmus
Pénznemfrancia frank
Kormányzat
ÁllamfőPhilippe Pétain
(1940–44)
KormányfőPhilippe Pétain
(1940–42)
Pierre Laval
(1942–44)
ElődállamUtódállam
 FranciaországFranciaország 
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Állam
témájú médiaállományokat.

A Vichy-kormány vagy Vichy-kormányzat Franciaországban a második világháború alatt 19401944-ig állt fent az ország déli részén.

Története

1940. június 17-én Henri Philippe Pétain lett a Harmadik Francia Köztársaság utolsó miniszterelnöke. Öt nappal később fegyverszünetet kötött a németekkel, amelynek értelmében Franciaország déli kétötöde fölött kapott hatalmat. Ezt a területet a Vichy nevű fürdőközpontból kormányozta. A képviselőház, amely bízott Pétainben, és Franciaország megmentőjét látta benne, feloszlatta magát és 1940. július 10-én minden hatalmát átadta Pétainnek és az új „Francia Államnak”.

Pétain teljes mértékben kihasználta teljhatalmát, mivel úgy gondolta, hogy a franciák vereségének oka nem a hadsereg, hanem az előző évtizedek köztársasági rendszere volt. Támogatásával a régi köztársasági jelszót, a „Szabadság, egyenlőség, testvériség”-et felváltotta a „Munka, család, haza”. A köztársaság egyházellenességével szemben most a római katolikus egyháznak kitüntetett szerepet juttattak az erkölcsi megújulás elősegítésében. A hangsúly egy újfajta nemzeti közösségen volt, melyhez hozzátartozott a kívülállónak ítélt csoportokkal szembeni ellenszenv is. Ilyen csoportok voltak a protestánsok, a zsidók, a szabadkőművesek és a köztársaságpártiak is.

A Francia Állam vezetői

A Vichy-kormány antiszemitizmusa annak a folyamatnak tetőzése volt, amely a Dreyfus-ügy óta egységbe forrasztott több jobboldali politikai csoportot Franciaországban. Ez a létező antiszemitizmus alapozta meg azt az aktív együttműködést, amellyel a francia lakosság a zsidók összegyűjtésében segédkezett a hatóságoknak, és amelynek célja az volt, hogy a kormány elnyerje a németek jóindulatát. Az ország zsidó lakosainak mintegy negyedét (76 000 főt) gyűjtötték össze és szállították a Harmadik Birodalom koncentrációs táboraiba.

Pétain főminiszterei, Laval és Darlan alatt az állam mindinkább alkalmazkodott a német igényekhez, így próbáltak Franciaországnak kedvező szerepet biztosítani a jövendő német világrendben, cserébe mégis igen kevés kedvezményben részesültek. 1942. november 11-én az amerikaiak partra szálltak Marokkóban azért, hogy részt vegyenek az észak-afrikai hadműveletekben, s ekkor a Vichy-kormány francia csapatai még fegyveresen szembeszálltak az amerikaiakkal, ennek a harcnak viszont hamar vége lett. A német csapatok ekkor szállták meg az országot, hogy biztosítsák azt egy esetleges invázió ellen. Ezzel Pétain és Laval cselekvési szabadsága tovább szűkült. 1944. szeptember 7-én az ország gyakorlatilag megszűnt létezni, ekkor ugyanis a németek arra kényszerítették Pétaint több kormánytaggal együtt, hogy a dél-németországi Sigmaringenben állítsa fel a Vichy-állam emigráns kormányát.

Kapcsolódó szócikkek

Források

  • Boros Zsuzsanna: Rendszerváltozások Franciaországban, L'Harmattan Kiadó, 2011
  • Jan Palmowski: Oxford Dictionary of Contemporary World History, Oxford University Press, 2004