„Wikipédia:Azonosító” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Nem megfelelő azonosítók: vessző- és egybe/különíráshiba
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 182.232.9.96 (vita) szerkesztéséről Assaiki szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
(→‎Nem megfelelő azonosítók: vessző- és egybe/különíráshiba)
#'''Notórius wikipédisták szerkesztőneveire erőteljesen utaló nevek felvétele tilos!'''. Az angol Wikipédián Willy on Wheels, [[:en:User:MARMOT|MARMOT]], Jake Remington és Wikipedia is Communism, a magyar Wikipédián pedig [[User:IGe|IGe]] tartozik a leghírhedtebb azonosítók közé. Bármely ezekre nagyon hasonlító, vagy erre épülő azonosító azonnal blokkolásra kerül (így például a „Willy”, „Wheels/On Wheels” vagy „Communism/-ist” elemet tartalmazó nevek). Alapvetően nehéz ilyen neveket véletlenül választani, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a fenti nevekre kattintva láthatjuk, hogy mely neveket használták eddig.
 
Akár fair, akár nem, az elfogadható és elfogadhatatlan azonosítók közötti határvonalat nem megalkotóik, hanem azok húzzák meg, akik nem megfelelőnek találják a szerkesztőnevet. Mindazáltal a fenti pontok közül a 2. pontban tárgyalt csak ''potenciálisan'' provokatív azonosítókkal kapcsolatban az a türelmi gyakorlat alakult ki, hogy csak abban az esetben foglalkozunk az azonosítóval, ha már van szerkesztése az illető szerkesztőnek, mert addig nem érdemes, ha nincs szerkesztése, se potenciálisan, se gyakorlatilag nem képes provokálni.
 
=== Észszerűségi indokok ===
Az azonosítók elsődleges célja, hogy azonosítsa és megkülönböztesse a közreműködőket, ami megkönnyíti a kommunikációt és a nyilvántartást, ezért csak egy szerkesztő szerkeszthet ugyanarról az azonosítóról. Az azonosító nem lehet sértés vagy kinyilatkoztatás eszköze. Senkinek sincs kizárólagos előjoga egy bizonyos azonosítóhoz. Bár a színes, érdekes vagy kifejező nevek fokozzák a Wikipédia gyönyörét, nem szükségesek. Ide tartozhatnak legitim nevek vagy hosszú ideje használt internetes álnevek, amelyek félremagyarázhatók lehetnek.
 
Sablonok és feketemágiafekete mágia használata az aláírásban tiltott, mivel a fejlesztők szerint feleslegesen terhelik a szervereket. A sablonnal készített aláírások plusz terhelést jelentenek az oldal renderelésénél; valamint ha megváltozik az aláírás kódja, az összes vitalapot, amelyen szerepel újra kell cache-elnie a szervereknek.
 
=== Aláírások ===

Navigációs menü