„Fratelli tutti” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Fejezetek[1]: Nyelvtani és más hibák javitása végig
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
(→‎Fejezetek[1]: Nyelvtani és más hibák javitása végig)
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
 
*3. Gondoljunk el és hozzunk létre egy nyitott világot.
Ha kilépünk önmagunkból, akkor létünk növekszik másokkal. Az egyetemes szeretetközösségre irányítjuk magunkat, ha megnyílunk felebarátainknak. Elsődleges és nélkülözhetetlen a család, mert elsődlegesen itt nyilvánul meg a testvériség érzése, ezért védeni és tisztelni kell. A teremtett javak egyetemes elrendeltetése mindig elsődleges a magántulajdonhoz való természetes jognáljoghoz képest.
*4. Egy egész világra nyitott szív.
 
*5. A legjobb politika.
A közjó szolgálatában álló jótékony szeretet azonban készen áll a konfrontációra, párbeszédre. A pápa szerint a populizmus a konszenzusokat saját javára használja ki. A legjobb politika védelmezi a munkát és népességeka képességek kibontakozását. Találjon megoldásokat mind arramindarra, ami az alapvető jogokat támadja, kirekesztettség a társadalomból, kereskedelem emberi szervekkel, kábítószerekkel, fegyverekkel, szexuális kizsákmányolás, rabszolgamunka, terrorizmus, és szervezett bűnözés. Az emberiség szégyene az emberkereskedelem és az éhséget okozásokozó bűnténybűntényt követ el, mert a táplálkozás elidegeníthetetlen jog. A pénzügyi spekulációk bebizonyították, hogy mészárlások okozói, a pénz piac nem old meg mindent. Az ENSZ gyakorlatban legyen a szegénységet kiküszöbölt nemzetek családja. Mozdítsa elő a jogot, az erő joga ellen.
 
*6. Párbeszéd és barátság a társadalomban.
Senki sem haszontalan, mindenkitől lehet tanulni, a világ perifériái és őslakosai is fontosak,. hogyAz életfelfogásunkban legyen, a "mindenkivel való találkozás művészetéreművészete" , utalírja a pápa.
 
*7. A megújult találkozás útjai.
A többiek szolgálatában nyilvánul meg a proaktív béke, mely kézműves és feladata sohasem ér véget. A pápa a békéhez kapcsolja a mindenki szeretetét, és a megbocsátást. Az elnyomók szeretete azt jelenti, hogy segítünk megváltozni neki. Igazságosságot és emlékezetet jelent a megbocsátás, nem pedig bűntelenséget. Ne altassuk az emlékezetemlékezetet, tartsuk életben a kollektív tudat lángját. Példaként [[Hirosima|Hirosimát]] és [[Nagaszaki|Nagaszakit]] említi. Azon felül a jóra való emlékezés is fontos.
 
*8. Vallások a testvériség szolgálatában a világon.
A vallási szövegek téves félreértelmezésen alapszik a terrorizmus. Illetve olyan politikából ered, ahol az éhségből, szegénységből és elnyomásból származó következmény. Minden hívő alapvető joga a vallásszabadság, melyet garantálni kell és a vallások közötti béke lehetséges lesz. Bár az egyház nem foglalkozik a politikával, hanem a létezés politikai dimenzióival foglalkozik,. Továbbá az egyház küldetése nem az, hogy a magánszférába száműzze a hívőt. Mindezt teszi az átfogó emberi fejlődés és az általános közjó érdekében, az evangélium alapelveiknek megfelelően.
 
Végül kitér arra, hogy Ahmad et-Tajjeb főimámmal aláírt dokumentum t az Emberi Testvériségről a világbéke lsés a békés együttélés érdekében tett vallási párbeszéd mérföldköve volt, melyet a felek 2019 február 4.-én írtak alá. A párbeszédpárbeszédé legyen az út és egymás kölcsönös megismerése legyen a módszer. Ebben az enciklikában ismételten felhívást tesz az emberi testvériség jegyében.<ref>https://www.magyarkurir.hu/hirek/-mindnyajan-testverek-ferenc-papa-uj-enciklikaja</ref><ref>https://www.szaleziak.hu/article.php?t=mindnyajan_testverek___ferenc_papa_szocialis_enciklikaja</ref>
 
== Jegyzetek ==

Navigációs menü