„Admiralstab” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Admiralstab
 
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:


== Felállítása ==
== Felállítása ==
Az Admiralstab felállítása az 1875. december 14-ei, legmagasabb szintről érkező kabinetparancsra (''Allerhöchste Kabinettsordre''; AKO) vezethető vissza, mely a német szárazföldi hadseregnél meglévő ''Generalstab'' analógiájára a Haditengerészet Főparancsnokság (''Oberkommando der Marine''; OKM) részéről is megkövetelte egy operatív vezetői testületet. Mikor 1899-ben [[II: Vilmos német császár|II. Vilmos]] császár a haditengerészet irányítását személyesen átvette és az OKM-et feloszlatta, ebből csak az Admiralstab részlege maradt fenn és önállósodva közvetlenül a császár alá lett rendelve.
Az Admiralstab felállítása az 1875. december 14-ei, legmagasabb szintről érkező kabinetparancsra (''Allerhöchste Kabinettsordre''; AKO) vezethető vissza, mely a német szárazföldi hadseregnél meglévő ''Generalstab'' analógiájára a Haditengerészet Főparancsnokság (''Oberkommando der Marine''; OKM) részéről is megkövetelte egy operatív vezetői testületet. Mikor 1899-ben [[II. Vilmos német császár|II. Vilmos]] császár a haditengerészet irányítását személyesen átvette és az OKM-et feloszlatta, ebből csak az Admiralstab részlege maradt fenn és önállósodva közvetlenül a császár alá lett rendelve.


== Feladatai ==
== Feladatai ==

A lap 2021. január 22., 16:50-kori változata

Az Admiralstab pecsétje

Admiralstab (kb.: Tengernagyi törzs) volt a megnevezése 1899 és 1918 között a Német Császári Haditengerészet (Kaiserliche Marine) egyik parancsnoki hatóságának a négy közül. A másik három a Reichsmarineamt (Birodalmi Haditengerészeti Minisztérium/Hivatal), a Marinekabinett (Haditengerészeti Kabinet) és a Generalinspekteur der Marine (Haditengerészet Főfelügyelősége) hivatala volt. A haditengerészet vezetésének ilyen módon való szétforgácsolása – szemben a brit oldalon az „első tengeri lord” átfogó főparancsnoki hatáskörével – Németország számára negatív következményekkel járt. A Seekriegsleitung (kb.: Tengeri hadvezetés) 1918 augusztusi felállításával sikerült csak a szükséges egységes vezetést felállítani. Ez az intézkedés azonban már nem volt hatással az első világháború tengeri harcának történéseire. 1918. november 14-én az Admiralstabot a Reichsmarineamt alá rendelték. A birodalmi elnök 1919. szeptember 15-ei rendeletével feloszlatta az Admiralstabot, amit az Admiralitás hajtott végre.

Felállítása

Az Admiralstab felállítása az 1875. december 14-ei, legmagasabb szintről érkező kabinetparancsra (Allerhöchste Kabinettsordre; AKO) vezethető vissza, mely a német szárazföldi hadseregnél meglévő Generalstab analógiájára a Haditengerészet Főparancsnokság (Oberkommando der Marine; OKM) részéről is megkövetelte egy operatív vezetői testületet. Mikor 1899-ben II. Vilmos császár a haditengerészet irányítását személyesen átvette és az OKM-et feloszlatta, ebből csak az Admiralstab részlege maradt fenn és önállósodva közvetlenül a császár alá lett rendelve.

Feladatai

Az eddigi feladatok további intézése mellett katonapolitikailag az Admiralstabhoz rendelték a külhonban lévő hajókat. Az egykori OKM vezérkari feladatai közé tartozott:

a) a tengeri hadviselés történetének tanulmányozása és a kinyert ismeretek értékelése a hadvezetés számára,
b) a flotta használatának előkészítése a császár által megszabott célok alapján,
c) a mozgósítás levezénylése,
d) a flotta bővítése a háborúk alatt,
e) a vezérkari gyakorló utak (Generalstabs-Übungsreisen) és a hadgyakorlatok irányítása a mozgósítás érdekében,
f) a vezérkari tevékenység irányítása minden alárendelt parancsnoki hatóságnál.

Alfred von Tirpitz tengernagy – aki jelentős szerepet játszott az OKM végzetes feloszlatásában – az Admiralstab méretét a kezdettől fogva alacsony szinten tartotta, hogy ne válhasson a Reichsmarineamt konkurrensévé. Emiatt az Admiralstab soha sem tudott olyan jelentőségre szert tenni, mint a hadseregnél a Generalstab. Walther Hubatsch történész meglátása szerint jóval inkább „a háború tanulmányozási hatósága” maradt.

Vezetői

Chefs des Admiralstabs der Kaiserlichen Marine

1899. március 14. – 1899. december 31. Felix von Bendemann ellentengernagy
1900. január 1. – 1902. augusztus 19. Otto von Diederichs altengernagy
1902. augusztus 20. – 1908. január 28. Wilhelm Büchsel altengernagy
1908. január 29. – 1909. szeptember 5. gróf Friedrich von Baudissin tengernagy
1909. szeptember 6. – 1911. március 11. Max von Fischel tengernagy
1911. március 12. – 1913. március 31. August von Heeringen altengernagy
1913. április 1. – 1915. február 1. Hugo von Pohl tengernagy
1915. február 2. – 1915. szeptember 3. Gustav Bachmann altengernagy
1915. szeptember 4. – 1918. augusztus 10. Henning von Holtzendorff tengernagy
1918. augusztus 11. – 1918. november 14. Reinhard Scheer tengernagy

Az Admiralstab helyettes vezetői (Stellvertretende Chefs des Admiralstabs der Kaiserlichen Marine):

1914. július – 1915. szeptember Paul Behncke ellentengernagy
1915. szeptember – 1918. augusztus Reinhard Koch altengernagy
1918. augusztus – 1918. november báró Friedrich von Bülow ellentengernagy

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Admiralstab című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  • Walther Hubatsch: Der Admiralstab und die obersten Marinebehörden in Deutschland 1848–1945. Bernard & Graefe: Frankfurt/Main 1958
  • Hans-Jürgen Witthöft: Lexikon zur deutschen Marinegeschichte. 2 Bände. Köhler: Herford 1977