„Csoda” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 938 bájt hozzáadva ,  1 évvel ezelőtt
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 78.98.62.216 (vita) szerkesztéséről InternetArchiveBot szerkesztésére
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
(www.youtube.com)
Címkék: Visszaállítva Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 78.98.62.216 (vita) szerkesztéséről InternetArchiveBot szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
{{nincs forrás}}
A '''csoda''' olyan esemény, amelyet nem tartunk lehetségesnek vagy valószínűnek tapasztalataink és ismereteink fényében. A csodát ezért főleg különböző [[vallás]]ok hívői élik meg, fogadják el és magyarázzák úgy, hogy az az [[Isten]] és/vagy természetfeletti erők munkájának eredménye.
A '''csoda''' olyan esemény, amely megmutatja isten(jehova) a szentek az angyalok és arkangyalok szűz mária szentek és jézus krisztus gondviselését.
 
Álmunkban is történhetnek velünk szokatlan, valószínűtlen, sőt a fizika törvényeivel vagy más „valóságos” ismeretekkel ellentétes dolgok, melyeket, ha valóban megtörténnének, csodáknak kellene minősítenünk.
konstrukciókra.
 
Magát a csodát konkrét megvalósulását tekintve a sokféleség jellemzi, a hirtelen gyógyulástól kezdve a halott feltámadásán át a reménytelen helyzetből való megmenekülésig. Egyes dolgok, események csodaként való felfogásának az ember gondolkodásában nemcsak igénye, hanem valószínűleg természetes szerepe is van, a puszta észszerűség az emberek egy jelentős része számára nem jelent kielégítő világmagyarázatot. Nem lehetetlen, hogy a csoda a hihető valóság ellentéte (a gondolkodásban meglévő ”[[dialektika|dialektikus]] billegés” egy fogalom és ellentettje közt), amelyre ugyanúgy szükségünk van, mint a „semmi”, a „nincs”, a „halál”, az „élet után” stb., szintén páros fogalmi konstrukciókra.
válnak.
 
Csodák szerepelnek irodalmi alkotásokban is, átalakulások, méretváltozások, különleges kalandok és hőstettek formájában. A csodákra emlékezni szokás, a csodákkal összefüggő személyek és helyek, tárgyak és módszerek hitbeli kérdéssé válnak.
 
Az emberekre jellemző, hogy várnak, számítanak arra, hogy hétköznapi életük során csodák történjenek velük. Littlewood törvénye szerint az emberek legalább havi egy csodára, meg nem magyarázható, fel nem fogható eseményre számítanak hétköznapjaikban.
A csodának van egy láthatóan emberek által előidézett változata is, a [[mágia]] (eredetileg [[perzsa nyelv|perzsa]] szó). Ezek illúziókeltéssel és trükkökkel kapcsolatosak (például [[laterna magica]] és a [[camera obscura]]).
 
== A csoda fogalma a Bibliában ==

Navigációs menü