„Tobozmirigy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Tobozmirigy: Tudomámytalan forrás törölve,egy bekezdés törlésre került, mivel irreleváns ezoterikus 'érdekességeknek' egy anatómiai oldal bevezetőjében nincs helyük.
Címkék: Visszaállítva Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 95.144.116.113 (vita) szerkesztéséről Milei.vencel szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
14. sor: 14. sor:
A '''tobozmirigy''' (másnéven: epifízis vagy toboztest; [[angol nyelv|angolul]]: Pineal gland; [[latin nyelv|latinul]]: ''Glandula pinealis'') a [[köztiagy]]-[[középagy]] határán található belső elválasztású [[mirigy]]. Tobozhoz hasonlító alakjáról kapta a nevét. A tobozmirigy az [[epitalamusz]]ban található.
A '''tobozmirigy''' (másnéven: epifízis vagy toboztest; [[angol nyelv|angolul]]: Pineal gland; [[latin nyelv|latinul]]: ''Glandula pinealis'') a [[köztiagy]]-[[középagy]] határán található belső elválasztású [[mirigy]]. Tobozhoz hasonlító alakjáról kapta a nevét. A tobozmirigy az [[epitalamusz]]ban található.


Fő feladata a [[melatonin]] hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így a tobozmirigy felelős az ember „biológiai órájáért”.
Fő feladata a [[melatonin]] hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így a tobozmirigy felelős az ember „biológiai órájáért”. További funkciói tudományosan a mai napig nem egyértelműen tisztázottak.<ref>http://www.unicafe.hu/egeszseg/testunk/az-emberi-test-a-tobozmirigy/</ref>


A [[Hinduizmus|hindu]], [[buddhista]] és [[Ezoterika|ezoterikus]] irodalom fontos szerepet tulajdonít neki. E szerint ez a mirigy az átlagembernél csökevényes, szunnyadó állapotban van, de a valódi mestereknél tökéletesen cselekvő állapotban működik. Az indiai meterek [[Siva]] szemének is nevezték, míg [[Descartes]] a lélek székhelyének nevezte.{{refhely|Karl Brandler-Pracht: Titkos lelkierők}} Az iratok alapján a különböző agyrészekkel és a homlok közepén kifejlődő [[Harmadik szem (ezoterika)|harmadik szem]]mel is fontos kapcsolata van és az okkult (pszichikai) erők kifejlődéséhez feltétlenül szükséges cselekvőképessé tenni. Hatásossá tételének két útja: a rendszeres [[meditáció]] és a pránikus kísérlet. Az utóbbi [[pránájáma]] jógihelyzetben, amikor a gyakorló felhúzza a [[Prána|práná]]t a hátgerinc mentén a tobozmirigybe. {{refhely|Karl Brandler-Pracht: Titkos lelkierők}}


{{csonk-anat}}
{{csonk-anat}}

== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==
{{források}}
{{források}}

A lap 2020. december 31., 00:25-kori változata

Tobozmirigy
Tobozmirigy metszete nagy nagyításban.
Tobozmirigy metszete nagy nagyításban.
Tobozmirigy elhelyezkedése az agyban pirossal jelölve.
Tobozmirigy elhelyezkedése az agyban pirossal jelölve.

LatinulGlandula pinealis
Gray Anatómiája276, 1277
ArtériákHátsó agyi artéria
(arteria cerebri posterior)

MeSH: Pineal+gland


A tobozmirigy (másnéven: epifízis vagy toboztest; angolul: Pineal gland; latinul: Glandula pinealis) a köztiagy-középagy határán található belső elválasztású mirigy. Tobozhoz hasonlító alakjáról kapta a nevét. A tobozmirigy az epitalamuszban található.

Fő feladata a melatonin hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így a tobozmirigy felelős az ember „biológiai órájáért”. További funkciói tudományosan a mai napig nem egyértelműen tisztázottak.[1]

A hindu, buddhista és ezoterikus irodalom fontos szerepet tulajdonít neki. E szerint ez a mirigy az átlagembernél csökevényes, szunnyadó állapotban van, de a valódi mestereknél tökéletesen cselekvő állapotban működik. Az indiai meterek Siva szemének is nevezték, míg Descartes a lélek székhelyének nevezte.[2] Az iratok alapján a különböző agyrészekkel és a homlok közepén kifejlődő harmadik szemmel is fontos kapcsolata van és az okkult (pszichikai) erők kifejlődéséhez feltétlenül szükséges cselekvőképessé tenni. Hatásossá tételének két útja: a rendszeres meditáció és a pránikus kísérlet. Az utóbbi pránájáma jógihelyzetben, amikor a gyakorló felhúzza a pránát a hátgerinc mentén a tobozmirigybe. [2]

Jegyzetek

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pineal gland című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek