„Szent Rókus Kórház” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kieg.
(kieg.)
| weboldal = www.rokus.hu
}}
A '''Szent Rókus Kórház''' [[Budapest]] és egyben [[Európa]] legrégebbi közkórházainak egyike a [[Budapest VIII. kerülete|Józsefvárosban]] működik. A fekvőbeteg osztályokon, 300 ágyon, kardiológiai-gasztroenterológiai-neurológiai-belgyógyászati, nőgyógyászati rehabilitációs, krónikus belgyógyászati ellátás történikfolyik. Az intézmény oktatókórház, így részt vesz az egészségügyi szakdolgozók, logopédustanárok, a főiskolai és egyetemi hallgatók és a végzett orvosok posztgraduális elméleti- és gyakorlati képzésében. Ápolónőik a kórház megalakulásakor a Kékkeresztes Márta Betegápoló Egyesület nővérei, a „Márták” voltak, akik máig ható erkölcsi tartást hagytak utódaikra. A gyógyító, rehabilitációs és krónikus ellátást mind biztosítássalegészségbiztosítással rendelkező, mind fizető betegek igénybe vehetik.
 
== Története ==
A [[18. század]] elején az [[I. Lipót magyar király|osztrák császár]] ajánlotta a magyar rendeknek, hogy létesítsenek kórházakat. 1724-ben a [[Helytartótanács]] elrendelte, hogy a településeknek kell gondoskodniuk a szegény betegekről. 1701 körül [[Pest (történelmi település)|Pesten]] is emeltek egy kis kórházat, a mai [[Kossuth Lajos utca (Budapest)|Kossuth Lajos]] és Semmelweis utca sarkán. A közel 30 ezres városnak eleinte összesen 72 betegágya volt. A város tanácsának határozata alapján a Rókus szegényházat kibővítették, és kórházzá alakították. Az építkezés 1795. augusztus 30-án indult meg. A főhomlokzat 1796-ban, a teljes épületegyüttes 1798. május 28-án nyílt meg ünnepélyesen. Akkori főbejárata a mai Rókus-plébánia [[copf stílus]]ú, kőkeretű bejárata volt, fölötte a ma is olvasható szöveg: '''Pestanum Calamitosorum Domicilium.''' Az új kórház neve „Pesti Polgári köz Ispotály” volt.
 
A szegényházban három szinten 60 főt, a kórházban „minden osztály béli személyek számára 237 külön ágyak rendeltettek”. Ebből 100 ingyenes volt, a többiért napi 12 krajcárt kellett fizetni. A gazdagoknak 12 külön szoba volt napi 50 krajcár és egy forint közötti áron fenntartva.
* [[Bossányi András (orvos)|Bossányi András]] igazgató főorvos
* [[Czeyda-Pommersheim Ferenc]] sebészprofesszor
* [[Ferenczi Sándor]] pszichoanalitikus
* [[Grósz Emil]] szemész
* [[Győry György]] szülész-nőgyógyász professzor
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}
 
== További információk ==
* [https://web.archive.org/web/20180220033137/http://tankonyvek.tudomanytortenet.hu/a_kozegeszsegugy_tortenete/?kat=43&id=438 A közegészségügy története]
54 881

szerkesztés

Navigációs menü