„Bolygópálya tisztára söprése” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
kategorizálás (Majd kellene egy másik kat. is az exobolygókhoz, de egyelőre úgyis a Naprendszerben érdekes a dolog.)
elegendő a magyar szöveg is
3. sor: 3. sor:
A [[bolygó]] definiciójában 2006 augusztusa óta szereplő kritérium.
A [[bolygó]] definiciójában 2006 augusztusa óta szereplő kritérium.


Az fejeződik ki benne, hogy az adott égitest gravitációs szempontból domináns a [[Nap]] körüli pályáján. Azaz ha a pályáját övező térségben (neighbourhood of the orbital zone) van más égiest, akkor az körülötte kering mint [[hold]] vagy más módon befolyásolja annak mozgását. A [[Plútó]] ennek nem tesz eleget, mert pályája szomszédságában vannak más égitestek is, de azok mozgását nem az ő gravitációs vonzóereje határozza meg. Például [[Orcus]], [[Ixion]].
Az fejeződik ki benne, hogy az adott égitest gravitációs szempontból domináns a [[Nap]] körüli pályáján. Azaz ha a pályáját övező térségben van más égiest, akkor az körülötte kering mint [[hold]] vagy más módon befolyásolja annak mozgását. A [[Plútó]] ennek nem tesz eleget, mert pályája szomszédságában vannak más égitestek is, de azok mozgását nem az ő gravitációs vonzóereje határozza meg. Például [[Orcus]], [[Ixion]].
A tisztára söprés képessége és a megvalósult állapot elméletileg két különböző megközelítés, de jelenleg a [[Naprendszer]]ben egybeesik.
A tisztára söprés képessége és a megvalósult állapot elméletileg két különböző megközelítés, de jelenleg a [[Naprendszer]]ben egybeesik.



A lap 2007. november 3., 08:21-kori változata

A Nap körül keringő égitestek egyetlen olyan tulajdonsága, amivel a legújabb definíció szerint elkülöníthetőek a bolygók a törpebolygóktól.

A bolygó definiciójában 2006 augusztusa óta szereplő kritérium.

Az fejeződik ki benne, hogy az adott égitest gravitációs szempontból domináns a Nap körüli pályáján. Azaz ha a pályáját övező térségben van más égiest, akkor az körülötte kering mint hold vagy más módon befolyásolja annak mozgását. A Plútó ennek nem tesz eleget, mert pályája szomszédságában vannak más égitestek is, de azok mozgását nem az ő gravitációs vonzóereje határozza meg. Például Orcus, Ixion. A tisztára söprés képessége és a megvalósult állapot elméletileg két különböző megközelítés, de jelenleg a Naprendszerben egybeesik.