„Wikipédia:Szerkesztési összefoglaló” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát Nagy Bence Bulcsú (vita) szerkesztéséről Tacsipacsi szerkesztésére
Címke: Visszaállítva
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát Nagy Bence Bulcsú (vita) szerkesztéséről Tacsipacsi szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
{{útmutató}}
Közép-Magyarországon az első magán madárkert vagyunk, ahol a programokkal,egzotikus madárfajokkal igyekszünk felkelteni minden madárbarát figyelmét.
{{dióhéj|Biztosan észrevetted már, hogy amikor új cikket írsz, vagy meglévőt szerkesztesz, a megjelenő szerkesztőablak alatti területen, közvetlenül a „Lap mentése” gomb fölött található egy '''Összefoglaló''' című sor. Ebben a sorban röviden, pár szóban össze kell foglalnod azt, hogy mit is csináltál: ha egy régi cikket szerkesztettél, akkor itt írd le röviden, hogy mit változtattál és miért; ha új cikket írtál, akkor itt adhatod meg az esetleges megjegyzéseidet, megjelölheted a forrást, stb. Az Összefoglaló hossza limitálva van.|[[WP:ÖF]]<br />[[WP:INF]]}}
Zámolyi Madárkert
 
Ezek az összefoglalók minden olyan listában látszanak, ami a változásokat mutatja: a [[Speciális:Recentchanges|Friss változtatásokban]] éppúgy, mint a ''Laptörténetben'', mellette a dátummal és a felhasználói neveddel. Használhatsz bennük belső linket és wikiközi linket (de külső linket és sablont nem).
Nagy Bence Bulcsú
 
== Miért fontos ez? ==
Sok szerkesztő rendszeresen figyeli, hogy milyen változtatások történnek a cikkekben (balra, a ''Friss változtatások'' menüpont segítségével). Ha szépen leírod, hogy az adott esetben mit, miért változtattál, azzal segítesz a többieknek figyelemmel kísérni a módosításokat, azok okát, célját.
 
Ez egyébként neked is segíthet: ha a kedvenc témádban, szócikkedben valami megváltozott, akkor érdemes a ''Laptörténet'' menü alatt megnézni, hogy ki és mit változtatott: ha rendesen írta az összefoglalókat, akkor nem csak azt látod, hogy ''mit'' változtatott, hanem gyakran azt is, hogy ''miért''.
 
Ahhoz, hogy a be nem jelentkezett olvasók lássák a módosításaidat, egy járőrnek kell jóváhagynia azokat (hacsak nem vagy megerősített szerkesztő). Részletesebben lásd a [[Wikipédia:Jelölt lapváltozatok]] cikkben. A járőr munkáját is segíti, ha indoklod, mit miért változtatsz a szócikken.
''''''Történetünk'''''
 
Ha nem egy egész oldalt szerkesztesz a lap tetején levő linkkel, hanem csak egy szakaszt, akkor a szerkesztési összefoglalóba automatikusan bekerül a szakasz címe. Ez jó dolog, de általában nem elég a tájékozódáshoz, ezért ilyenkor is szerencsés melléírni egy rövid összefoglalót.
Zámolyi Madárkert dísz és egzotikus madárpark. Madárkert vagyunk Fejér megye szívéban Zámolyon, ahol több, mint 80 madárfajból álló állományunk turisztikai látványossággá alakult 2019 májusában.
 
Ha közösségi lapon szólsz hozzá, akkor is jelezheted a többieknek egy-két szóval a hozzászólás lényegét, például hogy melyik oldal mellett érvelsz, vagy milyen új szempontot vittél bele a megbeszélésbe.
A kert megnyitása előtt is már egy évtizedes tenyésztői, madártartói múlttal rendelkeztünk. Szomszédok, ismerősök javaslatára sikerült azt a döntést hoznunk, hogy saját "Madárparkot" létesítsünk Zámolyon.Elsősorban azért, hogy színesebbé, érdekesebbé tegyük Zámoly környékét és egzotikusabbnál egzotikusabb madárfajokat mutathassunk be a látogatóknak.
 
Ha nincs ötleted, mit lehetne odaírni, akkor olvasgasd kicsit a [[Speciális:Friss változtatások]] lapot (ennek a linkjét mindig megtalálod baloldalt a "navigáció" dobozban), és nézegesd mások összefoglalóit.
Nyílt napjaink
 
==Mit ne írj szerkesztési összefoglalóba?==
Programjaink között a "Nyílt napokra" is igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni. Minden évet nyílt nappal kezdünk és zárunk. Ezen napokon rajzversenyeket, szezonális programokat szervezünk,és mind ezek mellett pedig körbevezetést tart a kert tulajdonosa és megálmodója (Nagy Bence Bulcsú). Egy körbevezetés elsősorban a madárkert lakóinak bemutatásáról szól, de a kert családiasságát és közvetlenségét megőrizve a körbevezetésnél Bence kérdéseket is tesz fel a látogatóknak, melyeket vicces mókás válaszokkal meg is válaszol. A körbevezetés végére érve, megköszönjük mindeki figyelmét és utána személyes kérdések is feltehetők a madarakkal kapcsolatban.
A laptörténet ugyanolyan része egy cikknek, mint maga a cikk vagy a vitalap, ezért ne írj a szerkesztési összefoglalóba trágár, fenyegető vagy degradáló mondatokat!
 
Néhány példa:
Elérhetőségeink:
*"Ki volt az az idióta, aki ezt beírta?"
*"Na most húzz el innen!"
*"Még egy ilyen és szólok egy adminnak!"
 
A fenti szabály be nem tartása ugyanúgy blokkot vonhat maga után, mintha azt egy vitalapra írtad volna. Ezen felül plusz munkát adsz az adminisztrátoroknak, hiszen bizonyos esetben kénytelenek lesznek eltüntetni az oda nem illő bejegyzést.
TEL: 06205039765
 
==Mikor ne írjál összefoglalót?==
Egzotikus madaraink a Zámolyi Madárkert facebook oldalán megtekinthetők
Néhány különleges esetben a Wikipédia szoftvere automatikusan kitölti a szerkesztési összefoglalót, ha üresen hagytad. Ezekben az esetekben csak akkor érdemes írni ebbe a rovatba, ha többet vagy mást akarsz mondani, mint amit a gép beírna oda, vagy ha indokolni akarod a változtatást. Ezek a speciális esetek a következők:
 
* ''Új oldal létrehozása.'' A szoftver a következő üzenetet írja az összefoglalóba: „Új oldal, tartalma: …”, és itt a lap szövegének eleje következik. Ha a szócikked rövid, például egy új vitalap egy mondattal vagy egy üdvözlő/vandalizmus abbahagyására buzdító sablon, akkor teljes terjedelmében megjelenik, egyébként az első 1-2 sor olvasható. Felesleges tehát az ''új oldal'', ''cikk létrehozása'' vagy efféle összefoglalók készítése, ha más mondanivalód nincs.
Facebook: www.facebook.com/zamolyimadarkert
* ''Új átirányító oldal''. Ez az előző speciális esete; ilyenkor a szoftver felismeri az oldal tartalmát, és a friss változások listájában az „Átirányítás ide: …” üzenet jelenik meg. Ez sokkal informatívabb, mint ha beírnád az összefoglalóba, hogy ''redir''. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklást is fűzöl az átirányításhoz.
* ''A lap tartalmának törlése.'' Ilyenkor a szerkesztési összefoglaló szövege „a lap teljes tartalmának eltávolítása” lesz. Csak akkor érdemes összefoglalót írni, ha indoklásra van szükség. Nem kell indokolni például a felhasználói lapod tartalmának törlését. (A tartalom törlése nem azonos a lap törlésével, azt csak adminisztrátorok végezhetik el.)
* ''Csere.'' Az előző lehetőségek kombinációja, ha új szöveggel helyettesíted a régit, ekkor „A lap tartalmának cseréje erre: …” üzenet jelenik meg.
* ''Új szakasz.'' Ez csak akkor működik, ha az új szakaszt nem az egész oldal vagy egy már létező szakasz szerkesztésével hozod létre, hanem egy külön erre a célra szolgáló, ''…&action=edit&section=new'' végződésű [[URL]] segítségével. A vitalapokon és egyes Wikipédia lapokon (például a [[WP:RV|rossz viccek oldalán]] vagy a [[WP:KF|Kocsmafalon]]) ezt a szerkesztés fül melletti '''+''' jelre kattintva érheted el. Ilyenkor a szokásos, szerkesztőablak alatti összefoglaló mező helyett a szerkesztőablak fölött jelenik meg egy mező; ennek a tartalma lesz a szakasz címe és a szerkesztési összefoglaló is. A többi automatikus összefoglalóval ellentétben ezt nem is lehet felülírni. <!-- ezt túl bonyolult körülírni, kéne egy kép. -->
 
== Lásd még ==

Navigációs menü