„Unix” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt törölve ,  8 hónappal ezelőtt
Visszavontam az utolsó  változtatást (87.242.21.139), visszaállítva InternetArchiveBot szerkesztésére
(Visszavontam az utolsó  változtatást (87.242.21.139), visszaállítva InternetArchiveBot szerkesztésére)
Címke: Kézi visszaállítás
 
A Bell Laboratories egyik munkatársa, Ken Thompson részt vett a Multics projektben. Szerette a Multicsot, de túl komplexnek találta. Thompson a Multics nyomdokain haladva egy [[PDP]]-7-esen egy hónap alatt megírta az első Unicsot. Egy-egy hétbe tellett megírni neki az eredeti [[rendszermag]]ot, [[Unix rendszerhéj|héjat]], [[szövegszerkesztő]]t, és [[assembler]] fordítót. A UNICS jelentése „Uniplexed Operating and Computing System”. Ahogy az operációs rendszer változott, a nevét lerövidítették, és így született meg a rövidebb "Unix" név. A UNICS 1969 szeptemberében jelent meg.
 
A UNIX rendszermagját eleinte [[assembly]] segítségével készítették el, majd 1973-blanban nagyrészt átírták [[C (programozási nyelv)|C nyelvre]], amely lehetővé tette az egyszerű portolást a különböző hardverekre.
 
Bár a UNIX név jelenleg az [http://opengroup.org/ Open Group] bejegyzett [[védjegy]]e, a UNIX-jogokkal a [[Novell]] rendelkezik. A UNIX nevet gyakran használjuk [[operációs rendszer]] család megnevezésére is, néha függetlenül attól, hogy egyáltalán fejlődésében van-e közvetlen köze az eredeti UNIX-hoz vagy sem. Ennek alapján a [[Linux]] is egy [[UNIX-szerű]] rendszer, annak ellenére, hogy közvetlenül nem használtak fel benne UNIX-eredetű kódot. A UNIX és UNIX-szerű operációs rendszereket gyakran *NIX közös megnevezéssel illetik.

Navigációs menü