„7325-ös mellékút (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Solymári átnevezte a(z) 7325-ös közút lapot a következő névre: 7325-ös mellékút (Magyarország): korábbi megegyezésben foglaltaknak megfelelő, azokhoz illeszkedő névalak
közút helyett mellékút, korábbi megállapodás szerint
1. sor: 1. sor:
{{Közút infobox
{{Közút infobox
| név = 7325-ös közút
| név = 7325-ös mellékút
| kép1 =
| kép1 =
| kép2 =
| kép2 =
21. sor: 21. sor:
| weboldal =
| weboldal =
}}
}}
A '''7325-ös számú közút''' egy bő 14 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút [[Veszprém megye]] nyugati részén, illetve egy rövid szakaszon [[Vas megye|Vas megyében]]. A [[Sümeg]], [[Devecser]] és [[Jánosháza]] háromszög belsejében fekvő települések legfontosabb összekötő útja.
A '''7325-ös számú mellékút''' egy bő 14 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút [[Veszprém megye]] nyugati részén, illetve egy rövid szakaszon [[Vas megye|Vas megyében]]. A [[Sümeg]], [[Devecser]] és [[Jánosháza]] háromszög belsejében fekvő települések legfontosabb összekötő útja.


==Nyomvonala==
==Nyomvonala==
A [[7324-es közút|7324-es út]]ból ágazik ki, annak 14,800-as kilométerszelvénye közelében, [[Csabrendek]] külterületén, a településtől északkeletre, nem messze a községhatártól, északnyugati irányban. 1,1 kilométer megtétele után nem sokkal keresztez egy patakot, majd szinte egyből át is lép [[Szentimrefalva]] területére. Ott északabbi irányt vesz és a 2. kilométerénél kiágazik belőle nyugat felé egy jelöletlen alsóbbrendű út [[Ukk]] felé. 4,4 kilométer után éri el Szentimrefalva beépített területeit, a hosszan elnyúló egyutcás faluban a Petőfi utca nevet viseli. 5,6 kilométer után lép ki a házak közül és az 5,900-as kilométerszelvénye táján át is lép a következő település, Veszprémgalsa területére.
A [[7324-es mellékút (Magyarország)|7324-es út]]ból ágazik ki, annak 14,800-as kilométerszelvénye közelében, [[Csabrendek]] külterületén, a településtől északkeletre, nem messze a községhatártól, északnyugati irányban. 1,1 kilométer megtétele után nem sokkal keresztez egy patakot, majd szinte egyből át is lép [[Szentimrefalva]] területére. Ott északabbi irányt vesz és a 2. kilométerénél kiágazik belőle nyugat felé egy jelöletlen alsóbbrendű út [[Ukk]] felé. 4,4 kilométer után éri el Szentimrefalva beépített területeit, a hosszan elnyúló egyutcás faluban a Petőfi utca nevet viseli. 5,6 kilométer után lép ki a házak közül és az 5,900-as kilométerszelvénye táján át is lép a következő település, Veszprémgalsa területére.


7. kilométerénél éri el [[Veszprémgalsa]] első házait, ahol a Dózsa György utca nevet veszi fel, majd kevéssel ezután, a 7,200-as kilométerszelvénye közelében beletorkollik, közel 5,5 kilométer megtétele után a 73 171-es számú, öt számjegyű mellékút, ami [[Rigács]]on indul, a 73 172-es útból kiágazva, majd az egyedüli közúti megközelítési útvonalát képezi [[Zalameggyes]]nek, végül áthalad [[Hosztót]]on is. (Utóbbi nem zsáktelepülés, mert elérhető északról, [[Zalaszegvár]] felől is.) 7,8 kilométer után az út egy elágazáshoz érkezik, a 7325-ös számozás innen nyugat felé folytatódik tovább, keleti irányból pedig a [[7326-os közút|7326-os út]] torkollik bele, amely [[Apácatorna|Apácatornánál]] ágazik ki a [[8-as főút (Magyarország)|8-as főút]]ból és az utolsó szakaszán végighalad Veszprémgalsa Pinkóc falurészén is.
7. kilométerénél éri el [[Veszprémgalsa]] első házait, ahol a Dózsa György utca nevet veszi fel, majd kevéssel ezután, a 7,200-as kilométerszelvénye közelében beletorkollik, közel 5,5 kilométer megtétele után a 73 171-es számú, öt számjegyű mellékút, ami [[Rigács]]on indul, a 73 172-es útból kiágazva, majd az egyedüli közúti megközelítési útvonalát képezi [[Zalameggyes]]nek, végül áthalad [[Hosztót]]on is. (Utóbbi nem zsáktelepülés, mert elérhető északról, [[Zalaszegvár]] felől is.) 7,8 kilométer után az út egy elágazáshoz érkezik, a 7325-ös számozás innen nyugat felé folytatódik tovább, keleti irányból pedig a [[7326-os mellékút (Magyarország)|7326-os út]] torkollik bele, amely [[Apácatorna|Apácatornánál]] ágazik ki a [[8-as főút (Magyarország)|8-as főút]]ból és az utolsó szakaszán végighalad Veszprémgalsa Pinkóc falurészén is.


Nem sokkal a nyolcadik kilométere előtt az út kilép Veszprémgalsa házai közül, majd kevéssel a 9. kilométerét megelőzően keresztez egy patakot, és elhalad Veszprémgalsa, [[Zalaszegvár]], illetve [[Hosztót]] [[hármashatár]]a mellett. Egy rövid szakaszon a két utóbbi község határvonalát követi, de Hosztótot nem érinti ennél jobban. 10. kilométerénél kiágazik belőle egy jelöletlen önkormányzati út, amely déli irányba haladva Hosztót központjába vezet, és kicsivel ezután az út már teljesen [[zalaszegvár]]i területen húzódik. Két éles, közel 90 fokos irányváltást követően a 10,8 kilométere táján érkezik be a település házai közé, és 11,6 kilométer megtételét követően lép ki onnan; a belterületen a Kossuth utca nevet viseli.
Nem sokkal a nyolcadik kilométere előtt az út kilép Veszprémgalsa házai közül, majd kevéssel a 9. kilométerét megelőzően keresztez egy patakot, és elhalad Veszprémgalsa, [[Zalaszegvár]], illetve [[Hosztót]] [[hármashatár]]a mellett. Egy rövid szakaszon a két utóbbi község határvonalát követi, de Hosztótot nem érinti ennél jobban. 10. kilométerénél kiágazik belőle egy jelöletlen önkormányzati út, amely déli irányba haladva Hosztót központjába vezet, és kicsivel ezután az út már teljesen [[zalaszegvár]]i területen húzódik. Két éles, közel 90 fokos irányváltást követően a 10,8 kilométere táján érkezik be a település házai közé, és 11,6 kilométer megtételét követően lép ki onnan; a belterületen a Kossuth utca nevet viseli.


Majdnem pontosan a 12. kilométerénél lép a már [[Vas megye|Vas megyébe]] tartozó [[Nemeskeresztúr]] területére, majd ott keresztezi a [[Marcal]] folyását. A település legkeletibb házait a 13,100-as kilométerszelvényénél éri el, itt a neve Kossuth utca. Az észak-déli irányban húzódó [[8457-es közút|8457-es út]]ba beletorkollva ér véget, pár méterre a [[Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal]] [[Nemeskeresztúr vasútállomás]]ától, és 800 méterre onnan, ahol ez utóbbi út kiágazik a [[84-es főút (Magyarország)|84-es főútból]].
Majdnem pontosan a 12. kilométerénél lép a már [[Vas megye|Vas megyébe]] tartozó [[Nemeskeresztúr]] területére, majd ott keresztezi a [[Marcal]] folyását. A település legkeletibb házait a 13,100-as kilométerszelvényénél éri el, itt a neve Kossuth utca. Az észak-déli irányban húzódó [[8457-es mellékút (Magyarország)|8457-es út]]ba beletorkollva ér véget, pár méterre a [[Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal]] [[Nemeskeresztúr vasútállomás]]ától, és 800 méterre onnan, ahol ez utóbbi út kiágazik a [[84-es főút (Magyarország)|84-es főútból]].


Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 14,292 kilométer.
Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 14,292 kilométer.
51. sor: 51. sor:
{{jegyzetek}}
{{jegyzetek}}


{{DEFAULTSORT:7325o~sko~zut}}
{{DEFAULTSORT:7325o~smellekut}}
[[Kategória:Magyarország közútjai|07325]]
[[Kategória:Magyarország közútjai|07325]]
[[Kategória:Veszprém megye közlekedése|7325]]
[[Kategória:Veszprém megye közlekedése|07325]]
[[Kategória:Vas megye közlekedése|7325]]
[[Kategória:Vas megye közlekedése|07325]]

A lap 2020. október 27., 22:49-kori változata

7325-ös mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza14,3 km
Ország Magyarország
TartományokVeszprém megye, Vas megye
Az út elejeCsabrendek 7324
Az út végeNemeskeresztúr 8457

A 7325-ös számú mellékút egy bő 14 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Veszprém megye nyugati részén, illetve egy rövid szakaszon Vas megyében. A Sümeg, Devecser és Jánosháza háromszög belsejében fekvő települések legfontosabb összekötő útja.

Nyomvonala

A 7324-es útból ágazik ki, annak 14,800-as kilométerszelvénye közelében, Csabrendek külterületén, a településtől északkeletre, nem messze a községhatártól, északnyugati irányban. 1,1 kilométer megtétele után nem sokkal keresztez egy patakot, majd szinte egyből át is lép Szentimrefalva területére. Ott északabbi irányt vesz és a 2. kilométerénél kiágazik belőle nyugat felé egy jelöletlen alsóbbrendű út Ukk felé. 4,4 kilométer után éri el Szentimrefalva beépített területeit, a hosszan elnyúló egyutcás faluban a Petőfi utca nevet viseli. 5,6 kilométer után lép ki a házak közül és az 5,900-as kilométerszelvénye táján át is lép a következő település, Veszprémgalsa területére.

7. kilométerénél éri el Veszprémgalsa első házait, ahol a Dózsa György utca nevet veszi fel, majd kevéssel ezután, a 7,200-as kilométerszelvénye közelében beletorkollik, közel 5,5 kilométer megtétele után a 73 171-es számú, öt számjegyű mellékút, ami Rigácson indul, a 73 172-es útból kiágazva, majd az egyedüli közúti megközelítési útvonalát képezi Zalameggyesnek, végül áthalad Hosztóton is. (Utóbbi nem zsáktelepülés, mert elérhető északról, Zalaszegvár felől is.) 7,8 kilométer után az út egy elágazáshoz érkezik, a 7325-ös számozás innen nyugat felé folytatódik tovább, keleti irányból pedig a 7326-os út torkollik bele, amely Apácatornánál ágazik ki a 8-as főútból és az utolsó szakaszán végighalad Veszprémgalsa Pinkóc falurészén is.

Nem sokkal a nyolcadik kilométere előtt az út kilép Veszprémgalsa házai közül, majd kevéssel a 9. kilométerét megelőzően keresztez egy patakot, és elhalad Veszprémgalsa, Zalaszegvár, illetve Hosztót hármashatára mellett. Egy rövid szakaszon a két utóbbi község határvonalát követi, de Hosztótot nem érinti ennél jobban. 10. kilométerénél kiágazik belőle egy jelöletlen önkormányzati út, amely déli irányba haladva Hosztót központjába vezet, és kicsivel ezután az út már teljesen zalaszegvári területen húzódik. Két éles, közel 90 fokos irányváltást követően a 10,8 kilométere táján érkezik be a település házai közé, és 11,6 kilométer megtételét követően lép ki onnan; a belterületen a Kossuth utca nevet viseli.

Majdnem pontosan a 12. kilométerénél lép a már Vas megyébe tartozó Nemeskeresztúr területére, majd ott keresztezi a Marcal folyását. A település legkeletibb házait a 13,100-as kilométerszelvényénél éri el, itt a neve Kossuth utca. Az észak-déli irányban húzódó 8457-es útba beletorkollva ér véget, pár méterre a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal Nemeskeresztúr vasútállomásától, és 800 méterre onnan, ahol ez utóbbi út kiágazik a 84-es főútból.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 14,292 kilométer.

Települések az út mentén

Története

Források

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. szeptember 17.

Jegyzetek