„Szelíd csorbóka” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
==Megjelenése==
 
A csorbókák, köztük a szelíd csorbóka is, első látásra leginkább közismert rokonaikra, a szintén a katáng- és őszirózsafélékhez tartozó [[pongyola pitypang]]ra emlékeztetnek, különösen a virág- és terméshozást megérő tövek, azonban a pitypanggal ellentétben a kevésbé kifejezett vagy hiányzó tőlevélrózsa helyett száron ülő leveleket fejleszt, szára karcsúbb és elágazó, áganként több virágot is fejleszt (míg a gyermekláncfű szára sohasem ágazik el, és csak egy virágot hoz), a pitypangéhoz hasonló sárga virágzat és az abból kifejlődő repítőszőrös termésfürt pedig majdnem tökéletes gömb helyett jóval kisebb és inkább félgömb alakú.
 
A szelíd csorbóka 40–150 cm magas, lágyszárú, [[Egyéves növény|egynyári]] növény. Magassága és a teljesen kifejlett növény megjelenésének erőteljessége a körülményektől, például a talaj tápanyagtartalmától függően erősen változik, egészen apró „cserépnövényektől” a félembernyire megnövő példányok is megfigyelhetőek.
 
Vastag, kopasz, csöves szára - különösen a csúcs felé - elágazó; ha megsértik, némi tejnedvet ereszt. Színe sötétzöld, néha vöröses-lilás árnyalattal, különösen a legalsó levelek, illetve a szár alsó részei hajlamosak megöregedve vörös-lilás foltosodásra, vagy a teljes beszíneződésre (évszaktól függetlenül). Levelei váltakozó állásúak, felül kékeszöldek, fonákjukon kékesszürkék. Az alsó levelek szárnyas nyelűek, épek vagy szeldeltek, csúcsuk tompa, élük fogazott. A felső levelek válla nyilazott, szárölelők, végük dárda vagy háromszög alakú. A levél viszonylag puha és vékony, hossza elérheti a 36, szélessége a 12 centimétert. GyökereLevélzete rövidalapján nemcsak a pitypangtól, erőteljesde a szintén katángféle és meglehetősen közönséges gyomtárstól, a [[keszeg saláta|keszeg salátától]] is megkülönböztethető, mivel utóbbi rokon növény levelei jóval sűrűbben, csoportosan ülnek a száron, és szúrós szőröket fejlesztenek a levél főere mentén, míg a csorbóka levelei jóval ritkábbak a szár teteje felé haladva, és sohasem karógyökérszúrósak.
 
Gyökere rövid, erőteljes karógyökér.
 
Júniustól októberig virágzik. Sárga szirmú, 2-2,5 cm átmérőjű fészkes virágzatai [[Virágzat|álernyőt]] alkotnak. A virágzatban csak nyelves egyedi virágok vannak, a csövesek hiányoznak.

Navigációs menü