„Lacsny Miklós” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
személy infobox
a (+{{Nemzetközi katalógusok}})
(személy infobox)
 
{{személy infobox}}
Folkusfalvi '''Lacsny Miklós''' ([[Vistuk]] (Pozsony megye), [[1776]]. [[december 7.]] – [[Pozsony]], [[1857]]. [[február 19.]]) nyugalmazott jószág-kormányzó, táblabíró.
 
==Élete==
Feltételezések szerint a [[Pozsonyi Királyi Jogakadémia|pozsonyi jogakadémián]] tanult. Több megye táblabírája, országgyűlési követ és a [[19. század]] 20-as, 30-as és 40-es éveiben az erdődi herceg [[Pálffy József]] és Antal kiterjedt uradalmainak teljhatalmú kormányzója volt; a fennhatóságuk alatt álló népesség száma [[Fényes Elek]] szerint 1837-ben {{szám|49985|fő}} volt. Jószágigazgatóként, illetve 1828-tól kezdve a saját [[nagyfödémes]]i és [[bátorkeszi]] birtokain nagy figyelmet szentelt az akkor még új termény, a [[cukorrépa]] termesztésének. Továbbfejlesztette a cukorrépa-termesztés technológiáját, és a környék parasztjait is a répatermelésre buzdította. 1829-ben Franciaországba küldte a belgiumi Dubois de Basecles-t, hogy onnan cukorgyár igazgatására alkalmas szakembert hozzon. 1830-ban mindkét birtokán [[cukorgyár]]at alapított, amelyek az [[magyarországi cukorgyárak listája|elsők voltak]] Magyarországon. A két gyár napi répafeldolgozási kapacitása 400 bécsi mázsa<ref>1 bécsi mázsa = 56 kg</ref> volt. 1836-ban Pozsonyban saját árudát is nyitott. Miután 1839-ben a cukor ára drámai módon csökkent, a verseny miatt előbb a bátorkeszi, majd 1840-ben a nagyfödémesi gyárat is bezárta.
 
Részt vállalt az [[Országos Magyar Gazdasági Egyesület]] (OMGE) munkájában, számos cikket írt a magyar és német gazdálkodási szaklapokba.
47 755

szerkesztés

Navigációs menü