„Esetjog” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jav.
13. sor: 13. sor:
* [[Szokásjog]] (angolul ''"Comon law"'')
* [[Szokásjog]] (angolul ''"Comon law"'')


{{Nemzetközi katalógusok}}
[[Kategória:Jog]]
{{portál|jog}}
{{portál|jog}}

[[Kategória:Jog]]

A lap 2020. október 7., 18:44-kori változata

Az esetjog vagy precedensjog (angolul "Case law") az angolszász jogrendszerekben a szokásjog (angolul "Common law") közel azonos értelmű szinonímája.[1][2]

Jegyzetek

  1. Garner, Bryan A.. A Dictionary of Modern Legal Usage, 2nd, revised, New York: Oxford University Press (2001) „In modern usage, common law is contrasted with a number of other terms. First, in denoting the body of judge-made law based on that developed in England… [P]erhaps most commonly within Anglo-American jurisdictions, common law is contrasted with statutory law ...” 
  2. Black's Law Dictionary - Common law, 10th (2014. március 29.) „1. The body of law derived from judicial decisions, rather than from statutes or constitutions; CASE LAW [contrast to] STATUTORY LAW.” 

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Case law című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek

  • jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap