„Johann Georg Hamann” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
tények: 1788-ban halt meg, soha nem csinált semmit Varsóban. Hamannhoz méltatlan stílusban íródott a cikk - szörnyű mondatokkal, amik ráadásul ténybeli tévedéseket, és véleményeket tényként beállító mondatokat tartalmazott (részben még most is tartalmaz, csak azért nem javítottam, mert nincs most erre időm)
(tények: 1788-ban halt meg, soha nem csinált semmit Varsóban. Hamannhoz méltatlan stílusban íródott a cikk - szörnyű mondatokkal, amik ráadásul ténybeli tévedéseket, és véleményeket tényként beállító mondatokat tartalmazott (részben még most is tartalmaz, csak azért nem javítottam, mert nincs most erre időm))
}}
 
'''Johann Georg Hamann''' ([[Königsberg]], [[1730]]. [[augusztus 27.]] – [[Münster]], [[1790|17]].88 [[június 21.]]) német [[filozófia|filozófus]] [[író]] és [[lant]]játékos.
 
==Életrajza==
 
Teológiát és filozofiát tanult. Állami szolgálatban működött [[Varsó]]ban és Königsbergben, de folyton szükséggel küzdött és céltalanul hányódott. Végül 1784-ben egy ismeretlen tisztelője kedvező anyagi helyzetbe juttatta, úgy, hogy élete utolsó éveit gondtalanul tölthette volna, de ekkor folytonos betegeskedése keserítette meg napjait.
 
Fő művei: ''Sokratische Denkwürdigkeiten'' (17531759) és ''Kreuzzüge der Philologen'' (1762), rendszertelen és zavaros, de új és mély eszmékben gazdag könyvek. HomályosFriedrich ésKarl jóslóvon modorúMoser előadásanevezte miattel Észak maguszánakMágusának. neveztékA őtnév utal a napkeleti bölcsekre, és Hamann königsbergi származására.. A nagy közönség nem értette őt és nem is tudott róla, viszont annál nagyobb hatással volt kora jeleseire, elsősorban [[Johann Gottfried Herder|Herder]]re, aki a szó igazi értelmében Hamann tanítvány, de [[Johann Wolfgang von Goethe|Goethére]], [[Johann Georg Jacobi]]ra, [[Jean Paul Richter]]re és másokra is.
 
FőhatássalA volt korára azzal, hogy a költészetre mély felfogása volt:költészetet az emberiség nyelvének tekintette, és nem akarta, hogy a költőt elavult, idegentől származó szabályokkal korlátozzák, nézeteivelNézeteivel ő volt az első megindítója annak a forradalmi mozgalomnak a német irodalomban, melyet már a kortársak [[Sturm und Drang]] névvel jelöltek. Munkáit kiadták Roth: Sämmtliche Schriften (1821-43, 8 kötet) és Petri (1872-74, 4 kötet) Életét megírták Gildemeister: ''Johann George Hamanns Leben und Schriften'', műveinek új kiadásával, 1857-72. 6 kötet) és Poel (1874-76, 2 kötet). Jelentőségét legjobban kifejtette Minor (1881); levelezését Herderrel kiadta Hoffmann (1889).
 
==Magyarul==
2

szerkesztés

Navigációs menü