„Szovjet Haditengerészet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
==='''[[Második világháború]] (1939-1945)'''===
 
A szovjet flotta építése nemzeti fontosságúkulcsfontosságú volt. A fegyverkezési költségvetés haditengerészeti részesedése az 1941-es 11,5%-ról 1944-ben 6,6%-ra csökkent.
Amikor 1941 júniusában a náci[[Harmadik NémetországBirodalom]] megtámadta a Szovjetuniót, sok tengerészt és hadifegyvert áthelyeztek a szárazföldi erőkhöz; ezeknek különösen jelentős előnye volt az ellenséggel szemben az odesszai, a szevasztopoli, a sztálingrádi, a novoroszijszki, a tuapeszi és a leningrádi harcokban. A balti flottát Leningrádban és Kronstadtban feltartóztatták az aknamezők, de a tengeralattjárók megszöktek. A flotta a város légvédelmével harcolt és bombázta a német állásokat. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a Lend Lease program révén több hajóját adta oda a Szovjetuniónak, összesen 810 000 tonna elmozdításával.
A balti flottát Leningrádnál és Kronstadtnál feltartóztatták az aknamezők, de a tengeralattjáróknak sikerült megszökniük.
A flotta a város légvédelmével harcolt és bombázta a német állásokat. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a Lend Lease program révén több hajóját adta oda a Szovjetuniónak, összesen 810 000 tonna elmozdításával.
 
==Fordítás==
5 119

szerkesztés

Navigációs menü