„Szeplőtelen fogantatás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Dr. Steller (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Dr. Steller (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Szeplőtelen fogantatás''': az egész életen át való mentesség a [[bűn]]től olyan [[kiváltság]], melyet a [[római katolikus egyház]] csak [[Szűz Mária]] esetében ismer el. (Maria Immaculata)
'''Szeplőtelen fogantatás''': az egész életen át való mentesség a [[bűn]]től olyan [[kiváltság]], melyet a [[római katolikus egyház]] csak [[Szűz Mária]] esetében ismer el. (Maria Immaculata. Ez a Boldogságos Szűz édesanyjában, Szent Annában való szeplőtelen, vagyis eredendő [[bűn]] nélküli fogantatására vonatkozik, s nem Mária szűzen való fogantatására!)


A római katolikus egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott ([[latin nyelv|latin]]: sine labe originali concepta), e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854-ben. Azelőtt csak ún. (különösen a [[jezsuita|jezsuiták]] által) ajánlott tétel (sententia fidei proxima) volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.
A római katolikus egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott ([[latin nyelv|latin]]: sine labe originali concepta), e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854-ben. Azelőtt csak ún. (különösen a [[jezsuita|jezsuiták]] által) ''ajánlott tétel'' (sententia fidei proxima) volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.

Ünnepe: ([[december 8]]).

A lap 2005. augusztus 28., 14:50-kori változata

Szeplőtelen fogantatás: az egész életen át való mentesség a bűntől olyan kiváltság, melyet a római katolikus egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. (Maria Immaculata. Ez a Boldogságos Szűz édesanyjában, Szent Annában való szeplőtelen, vagyis eredendő bűn nélküli fogantatására vonatkozik, s nem Mária szűzen való fogantatására!)

A római katolikus egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott (latin: sine labe originali concepta), e tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854-ben. Azelőtt csak ún. (különösen a jezsuiták által) ajánlott tétel (sententia fidei proxima) volt, de a hívek is kegyelettel ragaszkodtak hozzá.

Ünnepe: (december 8).