„Azázél” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
273 bájt hozzáadva ,  2 hónappal ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
: „És az ítéletnek nagy napján a tűzre lesz vetve. [...] És az egész föld megromlott a munkáikon keresztül, melyeket Azázel tanított: neki tulajdoníts minden bűnt.”
 
Azázél Énók első könyvében feltűnő hasonlóságot mutat a görög [[Prométheusz (titán)|Prométheusz]] [[Titánok|titánnal]].<ref>Hasonlóságok: Prométheusz lopta el a tüzet az emberek számára. A mesterségek tanítása és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése. Kapcsolata az özönvízzel, hogy Prométheusz fia, Deukalión lett a mai emberiség ősapja az özönvíz után.</ref> Lehet, hogy egy mennyei lény démonizált párja, aki tudást adott az embereknek fegyverek készítéséhez, ezáltal vérontást és igazságtalanságot hozva. Ez utóbbit azonosíthatják a görög királyokkal és tábornokokkal, akik katonai erővel nyomták el a zsidókat, de ők megtanulták, hogyan készítsenek fegyvereket e kitaszított lények által.
 
Az ötödik századi [[Énok harmadik könyve]] szerint Azázél egyike a három angyalnak (Azza [Shemhazai] és Uzza [Ouza] mellett), aki ellenezték Énók magas rangra emelését, amikor ő lett Metatron angyal. Miközben ők elbuktak, de még mindig az égben voltak, ám Metatron neheztelése miatt ki lettek űzetve. Ők lettek ezután az úgynevezett „három, aki legtöbb bűnt hordozza” mivel bukásuk után a földön asszonyokat vettek feleségül. Azázél és Shemhazai arról emlékezetes, hogy ők voltak a 200 bukott angyal vezetői, Uzza és Shemhazai az Egyiptomot oltalmazó őrangyalok, Shemhazai és Azázél pedig felelősek voltak az ég titkainak a tanításáért. A többi angyal szétszéledt „a Föld minden sarkába”.

Navigációs menü