„Független Rendszerek Konföderációja” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (forrás szakasz címének javítása (WP:BÜ) és egyéb apró javítások AWB)
 
A konföderáció fő célja az elszakadás a [[Galaktikus Köztársaság]]tól és egy új állam létrehozása, mivel állításuk szerint a köztársaság [[korrupció|korrupttá]] vált. A szervezet tagjait '''szeparatisták'''nak is hívták (a köztársasági katonai [[zsargon]] „szepiknek” is csúfolta a tagjait).
 
==A szeparatista krízis (Y. e. 24 - Y. e. 22)==
 
Sok rendszer figyelt fel [[Dooku gróf]] felhívására, miszerint a Köztársaság korrupt, már nem kínálja a demokráciát, hiszen a Köztársaságot bürokraták irányítják. Két év alatt sok ezer naprendszer vált ki a Köztársaságból, és megannyi kereskedelmi szervezet mondta ki függetlenségét, köztük a [[Kereskedelmi Szövetség]] is. Mások egyszerűen csak több hasznot láttak a kiválásban. A krízis idején kisebb háborúk és merényletek történtek. Több híres szenátort és politikust megöltek, természetesen azokat, akik a Köztársaság melletti elkötelezettségüket vallották nyíltan, vagy abban a hitben voltak, hogy a Köztársaságot csak a felállított hadsereg mentheti meg. Ilyen merénylet áldozata lett Y. e. 22-ben [[Aks Moe]], [[Malastare]] szenátora, akit halálos baleset ért szeparatista közreműködéssel.
 
=== Ideológiák ===
A Független Rendszerek Konföderációja nagyon vegyes volt, nem csak faji, hanem ideológiai, és politikai szempontból is. Akadtak olyanok akik csak a profit miatt álltak be a Konföderáció zászlaja alá, mint például a Kereskedelmi Szövetség. De ezek - attól függetlenül, hogy szinte csak ők voltak a Szeparatista Tanács tagjai - nem alkották a konföderáció népességének, és területeinek a többségét. A többséget azok a bolygók, kisbolygó, holdak, és kolóniák alkották, akiknek valamiféle konfliktusok volt a Köztársasággal. Ezek, akik addig nem voltak a Köztársaság rendszerének haszonélvezői, egy olyan államot akartak teremteni, aminek majd ők lesznek a kedvezményezettjei. Ezek a különböző megítélések, többször megmutatkoztak. A Klónok Háborúja sorozatban, amikor Padmé Amidala, barátnőjéhez utazott a szeparatisták fővárosára, Raxusra, az egyik jelenetben, a Szeparatista Kongresszus ülésén, az egyik nagyvállalat békeellenes megnyilvánulására, a másik - valószínűleg nem egy vállalatot, hanem egy bolygót - képviselő konföderációs szenátor egy "A köztársasággal ellentétben, nálunk nem a vállalatok az urak!" felkiáltással válaszolt, ami láthatóan a többségben lévő nem nagyvállalati érdekeket támogató közönségnek nagyon tetszett. Mindenesetre egy nagy közös célban egyetértettek: (ami összetartotta a Konföderációt) a Köztársaság korrupt, és nem képes többé kormányozni.
 
''"Car'das vállat vont. Tudta, hogy Thrawn nem tartja sokra a lázadókat, ráadásul a Köztársaság tanulmányozása során rossz véleménye alakult ki egy többfajú kormányzói testületről, melyben minden egyes tagnak mások az elképzelései az univerzumról és a többi fajról. Thrawn úgy gondolta, hogy csakis egy erős, egységes kormány szállhat szembe azzal a titokzatos idegen fenyegetéssel, amely felbukkant a Galaxis határain. A fenyegetéssel, amely máris megtalálta a chiss űrt, és egyszer elérheti a Birodalmat. Car'das megértette Thrawn álláspontját, és bizonyos szinten egyet is értett vele. Amíg Thrawn a kormányzati tehetetlenség ellen küzdött a chiss felső osztályban, addig ő túlélte a szeparatista mozgalom és a Klónháború káoszát. Látta, hogy mekkora kárt okozhat, ha száz faj százféle rendet akar egyszerre. Másrészről csak egy bolond nem látja, hogy Palpatine Birodalma sem teljesít jobban egység terén, mint annak idején a Köztársaság." - Idézet [[Timothy Zahn]]: [[Válaszutak]] című művéből.''
 
=== A Független Rendszerek Konföderációjának elnökei ===

Navigációs menü