„Poznańi munkásfelkelés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
== Előzmények ==
[[Fájl:Poznańskie Krzyże RB1.JPG|balra|bélyegkép|A tüntetés emlékműve]]
[[Joszif Visszarionovics Sztálin|Sztálin]] halála után a keleti blokkban bekövetkezett desztalinizációs folyamat az egész blokkot megrengette. [[Nyikita Szergejevics Hruscsov|Hruscsov]] beszédének komoly következményei voltak nem csak a [[Szovjetunió]]ban, hanem a többi szocialista országban is. A személyi kultusz időszaka alatt Lengyelországban gyakorlatban egy az egyben másolni próbálták a szovjet modellt. Az enyhülés időszaka alatt a [[Lengyel Egyesült Munkáspárt]]ban hosszas viták zajlottak le.
 
A lengyel antikommunista ellenállás egyre erősebbé vált, különösen a [[Klub Krzywego KolaKoła]] nevű csoport [[Varsó]]ban. Ezekben a csoportokban a lengyel függetlenségről vitatkoztak, kétségbe vonták az államilag ellenőrzött gazdaság hasznosságát, s felháborította őket a regnáló hatalom megvetése a [[második világháború]] lengyel ellenállóival szemben. Bár elsődlegesen ezek az értelmiségiek által lefolytatott viták voltak, de ezek a beszélgetésen elhangzottak egyre inkább teret nyertek a dolgozók között is. Mind a dolgozók, mind pedig az értelmiség között egyértelművé vált, hogy a kormányzati propaganda ellenére az életszínvonal nem javult.
 
Poznań Lengyelország egyik legnagyobb ipari központja volt. Az egyre emelkedő adók miatt már 1955 őszén elégedetlenségi hullám futott végig a város munkavállalói között. A helyi dolgozók kérései a magasabb rangú hivatalnokok ellenállása miatt nem jutottak el a döntéshozókhoz, pedig több hónapon keresztül számos alkalommal küldtek petíciót a lengyel Gépipari Minisztériumba, illetve a Párt központjába, sikertelenül.

Navigációs menü