„Poznańi munkásfelkelés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(→‎Előzmények: Nyelvtani javítás)
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobilalkalmazás-szerkesztés Android-alkalmazás-szerkesztés
a
|pozíciós térkép = Lengyelország
}}
Az '''1956-os poznańi munkásfelkelés''', más néven Poznań 1956 (lengyelül: ''Poznański Czerwiec)'' egy tömegfelkelés volt, a [[Lengyel Népköztársaság]]ban, 1956. június 28 és 30. között. A tüntetések során a dolgozók jobb munkafeltételeket és a kormány távozását követelték. A tüntetés a [[Cegielski Factories&usg=ALkJrhheJE-lIDYyDvk3eht6m QdEFo4BQ|Cegielski]] gyárból indult ki, s rövidesen tömeggyűléssé vált. A város központjában 28-án mintegy 100. 000 fő gyűjt össze, a Közbiztonsági Minisztérium helyi kirendeltsége elé. A tömegre a Lengyel Néphadsereg mintegy 1000010 000 katonája és nagyságrendben 400 tankja támadotttámadt rá, [[Stanislav Poplavsky]] vezetésével.
 
A halálos áldozatok száma 57 és 100 fő között volt, közöttük a tiltakozás leverésének arcává vált 13 éves [[Romek Strzałkowski]]. A felkelés hatására rövidesen távozott a hatalomból a párt addigi első titkára [[Edward Ochab]] és a vezetést [[Władysław Gomułka]] vette át, valamint a szovjet ellenőrzés az ország fölött csökkent.
[[Konsztantyin Konsztantyinovics Rokosszovszkij|Rokosszovszkij]] elküldte helyettesét, [[Stanislav Poplavsky]]t, hogy vessen véget a tüntetésnek minél hamarabb, s megakadályozza azt, hogy olyan jellegű események történjenek, mint az 1953-as keletnémet felkelés közben, melyet nem fojtottak el "időben" ezért a felkelés eszkalálódott.
[[Fájl:Poznan1956002.jpg|bélyegkép|Egy sérült mentése]]
14:00-kor a helyi repülőtérre orosz tisztek érkeztek, akik átvették a parancsnokságot. 16:00 és másnap reggel 5:00 között bevetésre került a 10. lengyel páncéloshadosztály, 19. lengyel páncéloshadosztály, a 4. lengyel gyalogos hadosztály és az 5. lengyel hadosztály, összességében mintegy 10.000 katona. A csapatoknak azt mondták, hogy német provokátorok ellen kell küzdeni, akik a Poznańi Nemzetközi Vásárral kapcsolatosan jutottak be az országba. A katonák mintegy két órán keresztül vonultak át a városon, erődemonstációterődemonstrációt mutatva, s gyakorlatilag körbezárták azt.
 
A letartóztatások 21:00-tól kezdődtek el. Az elfogott személyeket a repülőtérre vitték, ahol brutális módon hallgatták ki őket. A tüntetések június 30-ig tartottak. Június 19-én reggel 7:30-kor a lengyel miniszterelnök rádióbeszédében statáriumot hirdetett, melyben közölte, hogy aki nem teszi le a fegyvert, az a legsúlyosabb következményekkel számolhat.
Augusztus 8-ig 746 személyt vettek őrizetbe, akikből 22 ember állt bíróság elé. Hamarosan perek indultak, s a perbe fogottakat [[Stanisław Hejmowski]] ügyvéd védte, aki nyíltan arra hivatkozott a per során, hogy a kormány intézkedései vezettek oda, hogy ártatlan civilek haltak meg, védőbeszéde miatt több embert is felmentettek és 10 embert elítéltek 2-6 év közötti börtönbüntetésre.<ref>{{cite web |url= http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1078|title= 50 éve tört ki a Pozńan-i munkásfelkelés|accessdate=2016-10-03 |format= |work=}}</ref> A politikai enyhülés hatása volt, hogy a hatóságok nem tettek kísérletet arra, hogy kényszerítse a vádlottakat arra, hogy olyat vallják, hogy nyugati befolyás miatt indították volna a tüntetést, de ez az álláspont a kormány hivatalos álláspontja lett éveken át.
 
A tüntetések hatására az addigi rezsim elveszítette Moszkva bizalmát, s változásként új vezetőként [[Władysław Gomułka]] került a hatalom élére, s nevéhez kötődik az un. Gomułka-igomułkai olvadás. Ennek hatása miatt nem születtek súlyos, különösen halálos ítéletek. Ettől függetlenül évekig nem lehetett a poznańi eseményekről beszélni.
 
Ma sok történész úgy gondolja, hogy Poznań 1956 fontos mérföldkő volt a lengyel történelemben, előkészítette a kommunizmus bukását. Ezt más történészek amiatt vitatják, hogy a tüntetéseknek nem volt antikommunista jellege. A munkások az [[Internacionálé (dal)|Internacionalét]] énekelték, s kenyeret követeltek.

Navigációs menü