„Evetezett” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
címerdobozok ki
Robot: Arannyal_és_kékkel_evetezett_tarpajzs.svg cseréje a következőre: [[c:File:Coa_Illustration_Tincture_Vairy_or_and_azure.svg|Coa_Illustration_Tincture_Vairy_or_a
 
6. sor: 6. sor:


<gallery>
<gallery>
Fájl:Arannyal_és_kékkel_evetezett_tarpajzs.svg|Arany-kék evetezett (Gisen grófok)
Fájl:Coa Illustration Tincture Vairy or and azure.svg|Arany-kék evetezett (Gisen grófok)
Fájl:Kékkel_és_arannyal_evetezett_tarpajzs.svg|Arany-kék evetezett (5 sorban) (Rochefort család)
Fájl:Kékkel_és_arannyal_evetezett_tarpajzs.svg|Arany-kék evetezett (5 sorban) (Rochefort család)
Fájl:Ezüsttel_és_vörössel_evetezett_tarpajzs.svg|Ezüst-vörös evetezett (Villereval család)
Fájl:Ezüsttel_és_vörössel_evetezett_tarpajzs.svg|Ezüst-vörös evetezett (Villereval család)

A lap jelenlegi, 2020. június 18., 12:52-kori változata

A bachvai Dempse családnak Zsigmond király által adományozott címerben valószínűleg vörös-kék golyósevetezett (és talán hermelinezett) pajzstalp van (Bázel, 1434)

Az evetezés (evetbőrözés) az evet speciális heraldikai esete, amikor a mintázat színe nem kék-fehér, hanem valamilyen más színezet (leggyakrabban vörös-sárga). Mivel az evet prém, és a természetben nem léteznek például sárga-vörös prémes állatok, az evetezés pusztán dekoratív heraldikai eljárás és a mintázatát, nem a színe miatt nevezik evetnek (illetve evetezésnek). Valószínűleg a címertöréssel jött létre a család egyes ágainak megkülönböztetésére. Az evetezés már nagyon korán, a heraldika első századában is gyakran előfordul. Nemcsak a szokványos evet lehet evetezett, hanem annak különféle változatai is (cölöpevetezés, ellenevetezés stb.).

Egyes evetezéseknek külön neve is van. A tarkaevet kettőnél több színből áll. A tűzdelt evet (de: Spickelfeh) olyan heraldikai mintázat, melynél egy vörös harántpólyát több sorban háromszög (de: Spickeln) alakú mintázattal díszítenek. Míg az angolban a verrey a szokványos evet(ezés) neve, a verry (üvegevet) sárga-zöld vagy zöld-sárga evetezés.

Lásd még[szerkesztés]