„House” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
18 bájt hozzáadva ,  2 évvel ezelőtt
Visszavontam FirstTBull (vita) szerkesztését (oldid: 22655229)
aNincs szerkesztési összefoglaló
(Visszavontam FirstTBull (vita) szerkesztését (oldid: 22655229))
Címke: Visszavonás
A '''house''' zene egy [[elektronikus zene]]i műfaj, amelyet négy negyed ritmus, illetve 120 és 130 BPM közötti [[tempó]] jellemzi. A műfajt az 1980-as években hozták létre [[Chicago]] underground zenei kultúrájának [[Lemezlovas|DJ-jei]], amikor a szubkultúrához tartozó DJ-k elkezdtek [[disco]] daloknak mechanikusabb lüktetést és mélyebb basszust adni.
 
A műfaj úttörői főleg Chicago-ból és [[New York|New York-ból]] származó DJ-k voltak: Frankie Knuckles, Larry Levan, Ron Hardy, Jesse Saunders, Chip E., Steve Hurley, Farley "Jackmaster" Funk, Mr. Fingers, Marshall Jefferson, Phuture és sokan mások. A műfaj gyökerét az [[afroamerikaiak|afroamerikai]] [[LMBT]] kultúra jelenti, de a house azóta már mainstreamméa mainstream részévé vált. A chicagói helyi klub és rádiós színtérről indulva a műfaj nemzetközi terjeszkedésbe kezdett: eljutott Londonba és más amerikai városokba is, úgy mint New York és Detroit, azóta pedig jelenléte globálissá vált. A house-ból számos alműfaj alakult ki, például az [[acid house]], a [[deep house]], a hip house, a ghetto house, a progressive house, a tech house, az electro house, a future house és sok másik.
 
A house nagy hatást gyakorolt a pop zenére, különösen a dance műfajra. Olyan világhírű popzenészek vették fel a múfaj stílusjegyeit, mint [[Janet Jackson]], [[Madonna (énekesnő)|Madonna]] és [[Kylie Minogue]], de saját jogán is számos slágert adott a mainstreamnek. Ilyen például Lil Louis French Kiss című száma (1989), Robin S.-től a Show Me Love (1992), vagy a Push the Feeling On a Nightcrawlerstől (1992/1995). Számos house producer remixeli pop előadók dalait. Napjainkban a house azzal együtt is népszerű rádiós és klub jelenség, hogy továbbra is világszerte megtalálható az underground szcénákban.

Navigációs menü