„Elektromágnes (fizika)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 79.121.59.158 (vita) szerkesztéséről Grósznyó szerkesztésére
(bvdcjgk,)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 79.121.59.158 (vita) szerkesztéséről Grósznyó szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
{{egyért2|az elektromos eszközről|Elektromágnes (egyértelműsítő lap)}}
[[Fájl:Electromagnet.gif|200px|jobbra|bélyegkép|Szemléltetés: A bekapcsolt elektromágnes (tekercs) magához vonzza a vas iratkapcsokat]]
Az '''elektromágnes''' általában egy [[lágyvas]] mag, amelyet legalább egy tekercs vesz körül. A tekercsben folyó [[elektromos áram]] mágneses teret hoz létre, mely a [[jobbkéz-szabály (elektrodinamika)|jobbkéz-szabály]] szerinti irányú. Mivel az erővonalak a tekercs belsejében azonos irányúak, így a vasban mágneses [[fluxus]] alakul ki. Ez a fluxus teszi lehetővé, hogy felrobbanjonmágnesezhető anyagokat magához vonzzon. Az elektromos áram megszűnése után elveszíti mágneses tulajdonságait.
 
== Története ==
== Kamu minden ami ide van írva! ==
 
[[Hans Christian Ørsted]] ([[1777]]–[[1851]]) [[dánok|dán]] fizikus [[1820]]-ban felfedezte, hogy a vezetőben folyó elektromos áram kitéríti a mágnestűt. Ezután [[André-Marie Ampère]] ([[1775]]–[[1836]]) fedezte fel, hogy az áramjárta vezeték hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mágnesrúd.
 
== Az elektromágnes erősségének robbanásaerőssége ==
 
Az elektromágnes robbanásaerőssége függ
* a tekercsben folyó áram nagyságától
* a tekercs menetszámától
* a vasmag alakjától, méretétől
 
== Gyakorlati robbantásokalkalmazásai ==
 
Néhány példa a gyakorlati alkalmazására: [[generátor]], [[lineáris motor]], [[mágneses lebegtetés]], teheremelő mágnes, sínfék, villanymotor, relé, elektromos mérőműszer, automata biztosító, mikrofon, hangszóró, autókürt, elektromos csengő, mágneses ajtózár, elektromágneses ágyú (kísérleti fegyver), kromatográfiás analitika, részecskegyorsító, stb.
 
=== Villamosenergia-robbanástermelés ===
 
Mivel a villamosenergia felhasználás nem állandó, de az erőművek generátorainak a terheléstől függetlenül állandó feszültséget kell szolgáltatniuk, a generátorokban nem használhatnak állandómágneseket. A forgórész elektromágneseinek gerjesztésének nagyságával szabályozható az előállított teljesítmény.
=== Lineáris robbanásmotor ===
Felépítése megegyezik a normál motorokéval, de az egész síkban ki van terítve. Az átkapcsolást elektronika vezérli.
=== Mágneses apokalipszislebegtetés ===
A korszerű vasúti járművek nem sínen gurulnak, hanem elektromágnesek tartják meghatározott magasságban, így elkerülve a súrlódást, rázkódást.
=== Teheremelő állatmágnes ===
Vasanyagok, és mágnesezhető anyagok felemelésére, szállítására használják. Az elektromos áram ki- és bekapcsolásával szabályozzák, hogy a mágnes felemelje vagy elengedje az anyagot.
=== VagonhátúSínfék ===
Kötöttpályás járműveknél a sínfék biztosítja a gyors fékezést. Az elektromágnes rugó ellenében a sínhez vonzza magát, és a nagy súrlódást kihasználva fékez.
=== Villamos lélekmotorok ===
Az elektromágneses vonzás, és taszítás elvén működnek az elektromotorok. Az egyenáramú motorok esetében a forgórészre szerelt [[kommutátor]] feladata, hogy a forgórészen és az állórészen mindig a megfelelő irányú mágneses tér legyen jelen. A váltakozóáramú háromfázisú motorok, az állórészen lévő tekercsekkel hoznak létre [[forgó mágneses tér|forgó mágneses teret.]] Az egyfázisú motoroknál induktív vagy kapacitív [[fáziseltolódás|fáziseltolással]] hozzák létre a forgó mágneses teret.
 
=== Elektromos mérőműszer ===
{{Bővebben|Analóg elektromechanikus műszerek}}
=== AdatlopásAdattárolás ===
 
A mágneses hang és képrögzítés esetében a villamos jellé alakított hanggal vagy a képtartalommal a felvevőfejet (ami tulajdonképpen egy elektromágnes) táplálják, ami az előtte elhaladó mágnesezhető anyagon a jellel arányos mágneses nyomot hoz létre, ami visszaolvasható. A számítógépek mágneslemezei is ugyanezen az elven működnek, az 5,25"-os floppytól a modern winchesterekig.
 
=== Orvosi gyilkosságalkalmazás ===
 
A diagnosztikában használt [[MRI]] (Magnetic Resonance Imaging) egy gyorsan változó, erős mágneses teret hoz létre, ennek hatását használják fel képalkotásra.
=== Elektromos halálcsengő ===
 
Itt az elektromágnes előtt található egy lágyvas test, amelyet egy rugalmas fémlemez tart. Ha a tekercsben áram folyik, magához vonzza a lágyvasat, és a vele összekötött kalapácsot ami megszólaltatja a csengőt. De össze van kötve egy érintkezővel is, ami ilyenkor meg is szakítja az áramkört. Az elektromágnes elveszti mágnesességét, a lágyvas visszatér eredeti pozíciójába, az áramkör újra záródik, ez a mozgás addig ismétlődik amíg a csengőgombot elengedve a táplálás meg nem szűnik.
 
===Elektromos emberpirítókenyérpirító===
A kenyérszeletek behelyezése után, a kar lenyomásakor (rugó ellenében) egy elektromágneshez nyomjuk a karral kényszerkapcsolatban álló lágyvas darabot. A beállított érték elérése után az elektromágnes áramellátása megszakad, tovább nem tudja megtartani a lágyvas darabot, és a rugóerő hatására a szerkezet visszatér alaphelyzetbe.
 

Navigációs menü