„Megporzás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
* Az '''anemofil''' ''(anomophilae)'' virágokat a [[szél]] porozza be. Ezek a dísztelen virágok sok és apró virágporszemcsét termelnek, és a porzók hosszan kinyúlnak a virágból. Nem termelnek [[nektár]]t. Ez az egyszerű mechanizmus általánosan jellemző a [[nyitvatermő]]kre, de előfordul jó pár [[zárvatermő]]nél is (pl. [[diófafélék]], [[fűzfafélék]], [[perjefélék]]).
* A '''hidrofil''' ''(hydrophilae)'' virágokat a [[víz]] porozza be – ez a megoldás értelemszerűen a víz alatt virágzó növényekre (pl. [[Ceratophyllales]]) jellemző.
* A '''zoofil''' ''(zoidiophilae'') virágokat állatok (a leggyakrabban [[rovarok]]) porozzák be. Ezek a szélnél jobb arányban juttatják célba a pollenszemcséket, ezért az ilyen virágokban kevesebb a porzó és a virágporszemcse. Az állatok odacsalogatására, a virágpor célzott célba juttatására egyes növények igen bonyolult és specializált szerveket fejlesztettek ki. A zárvatermők nagy része nektár formájában táplálékot nyújt különböző rovaroknak, az [[orchideafélék]] családjába tartozó [[bangó]]k virágai egy-egy rovarfaj alakját és színezetét utánozzák, a [[selyemkórófélék]] közé tartozó [[dögvirág]] ''(Stapelia)'' fajai kellemetlen, a romló húséra emlékeztető illatukkal a döglegyeket vonzzák magukhoz.miért nem szoktak --------- Megporzódni a saját viráguk virágporával a növények?<br />.
 
== Önbeporzás/Idegen beporzás ==

Navigációs menü