„Közeg” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy bájt törölve ,  2 évvel ezelőtt
a
Forrás → Források (WP:BÜ) AWB
a (→‎top: ]]<nowiki/>→]] (toldalék hivatkozásba) AWB)
a (Forrás → Források (WP:BÜ) AWB)
{{nincs forrás}}
Egy '''közeg''' olyan [[halmazállapot]]ú anyag, mely folyamatos alakváltozást szenved [[nyírófeszültség]] alatt a feszültség nagyságától függetlenül. A közeg fogalma az anyag [[Halmazállapot|fázisainak]] egy csoportja (’’fluid, folyadék’’), mely magába foglalja a [[folyadék]]okat, [[gáz]]okat, [[plazma|plazmákat]] és némi kiterjesztéssel ([[reológia]]) a[[Képlékenységtan| képlékeny]] [[szilárdtest]]eket is.
 
A közegeket folyadékokra és gázokra szokás osztani. A folyadékoknak szabad felszínük van (vagyis olyan felszínük, melyet nem az edény alakja szab meg), míg a gázoknak nincs. A képlékeny szilárdtestek és a folyadékok közötti különbség nem ilyen nyilvánvaló. A különbséget a viszkozitás alapján lehet megtenni: a viszkózusabb anyagok a képlékenyek, de nincs hivatalosan elfogadott határ.
 
A folyadékok tulajdonsága egyrészt, hogy nem állnak ellen az alakváltozásnak, másrészt, hogy felveszik az edényük alakját. Ezek a tulajdonságok tipikusan annak következményei, hogy nyugvó, egyensúlyi állapotban képtelenek nyírófeszültséget felvenni. Ennek a viselkedésnek következménye [[Pascal törvénye]], mely kihangsúlyozza a [[nyomás]] szerepét a nyugvó folyadékokban.
A folyadékok viselkedését egy [[Differenciálegyenlet|parciális differenciálegyenlet rendszerrel]] lehet leírni, mely a [[folytonosság]]ból (a tömeg megmaradásból), a [[Navier–Stokes-egyenletek|Navier–Stokes egyenletekből]] és az [[energiamegmaradás]] elvéből vezethető le.
 
A folyadékok tulajdonságaival foglalkozó tudomány a [[Áramlástan|folyadékok mechanikája ]]([[áramlástan]]), mely tovább bomlik [[folyadékok dinamikája|folyadékok dinamikájára]] és [[folyadékok statikája|folyadékok statikájára]], attól függően, hogy a folyadék mozog vagy áll. A mozgó gázok fizikájával a [[gázdinamika]] foglalkozik.
<!--
The study of fluids is [[fluid mechanics]], which is subdivided into [[fluid dynamics]] and [[fluid statics]] depending on whether the fluid is in motion or not.
-->
 
== ForrásForrások ==
* Dr Gruber József, Blahó Miklós: Folyadékok mechanikája (Tankönyvkiadó 1965)
 
71 397

szerkesztés

Navigációs menü