„Dagobert McCsip” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
link egyértelműsítés AWB
a (link egyértelműsítés AWB)
| lbl35 =
}}
'''Dagobert McCsip''' (angolul: ''Scrooge McDuck'') vagy '''Dagobert bácsi''' (angolul: ''Uncle Scrooge'') [[képregény]]- és [[rajzfilm]]figurát [[Carl Barks]] rajzoló találta ki a [[The Walt Disney Company|Walt Disney Company]] számára. Bár eredetileg csak egy karácsonyi történet szereplője lett volna, Barks idejekorán felismerte a figurában rejlő lehetőségeket, és felhasználta a későbbi történeteihez. Mára „Dagobert bácsi” az évek során a [[Donald Kacsa-univerzum|Donald Kacsa univerzum]] meghatározó szereplőjévé vált. Ő [[Donald kacsa]] nagybátyja.
 
Dagobert McCsip a „Karácsony a Medve-hegyen” című mesében tűnt fel először, [[1947]] decemberében.
== Háttere ==
 
Dagobert bácsi egy multimilliárdos üzletember (vagy üzletkacsa), akinek gazdagsága és kapzsisága mellett a végtelen zsugorisága is hírhedt: ha nem muszáj nem pazarol olyan dolgokat mint az áram, egyszerű és persze olcsó ételeket eszik (néha akár lejárt [[szavatosság]]út is) és a parkban szedi össze az előző napi újságokat, hogy ne kelljen arra is költenie. Ugyanakkor a város fölé magasodó dombon álló széfjében csurig áll a pénze, amiben naponta megfürdik, és úgy általában nagy gondot fordít a készpénze ápolására. Általában csak olyan dolgokra költ, ami az újabb üzleteihez, pénzéhez, vagy más üzleti érdekeihez kapcsolódik, pl. riasztóberendezés, vagy fúró [[arany (kémiai elem)|arany]]kereséshez. Ezeket gyakran [[Szaki Dani]], a feltaláló készíti, aki más jellegű ketyerékkel is felkeresi. Amúgy az aranyat saját maga is képes kiszimatolni. Sokszor próbálják meg kifosztani, legtöbbször a [[Kasszafúrók]], de tőlük függetlenül is kerül mindenféle kalandba, amikor újabb és újabb vagyonharácsolásba kezd, vagy egy már meglévő vállalkozása megvédésére kényszerül. Ilyenkor gyakran riadóztatja Donaldot és a [[Tiki, Niki és Viki|három unokaöccsét]], hogy segítsenek neki a problémák leküzdésében, legyen az a világon bárhol. Üzleti riválisai, akik néha felbukkannak [[Kőszív Glomgold|Zsugor Igor]] és Rockerkacsa. (Zsugor Igornak ráadásul egy régi megállapodás értelmében évente egy, azaz 1 tallért kell fizetnie, amit valóságos traumaként él meg.)
 
A [[Kacsamesék (televíziós sorozat, 1987)|Kacsamesék]] c. rajzfilmsorozatban kicsit más mint a képregényekben, itt villában él és kevésbé zsugori.
Dagobert Szerencsetízcentese az első pénz, amit megkeresett. Dagobert szerencsehozó talizmánként hordja magával. [[Carl Barks]] találta ki a ''„The Round Money Bin”'' című történetben (''Dagobert bácsi'' #3, 1953. szeptember).
 
[[Don Rosa]] történetei szerint („Dagobert bácsi: az első 50 év”; „Tízcentes végzet”) Dagobert tízévesen kereste a pénzt cipőtisztító fiúként.
 
Dagobert egyik fő ellenlábasa, Magica De Spell – a képregényben Kamilla Kajmán – gyakran próbálja ellopni a tízcentest, hogy mágikus amulettet olvasszon belőle, mert a világ leggazdagabb emberének első keresete [[Midász]] hatalmával ruházhatja fel a boszorkányt.
 
{{Nemzetközi katalógusok}}
 
[[Kategória:Disney-figurák]]
[[Kategória:Kitalált madarak]]
67 019

szerkesztés

Navigációs menü