„Eposz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
397 bájt törölve ,  8 hónappal ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
Az '''eposz''' az [[epika]] legkorábban kialakult, nagy múltú [[műfaj]]a. Leggyakrabban verseselbeszélő formájú ésköltemény, nagy terjedelműterjedelemmel. Szereplői rendkívüli tulajdonsággal rendelkező hősök, akik nagy tetteket hajtanak végre, ezek a közösség életében jelentősek, de kihathatnak az egész emberiség sorsára is.
 
Az eposz anyaga valamilyen – akár valóságos, akár képzelt – történet, előadási formája is a történeti előadás költőibb változata. Az eposz a múlt költészete, és a fantázia forrása benne az emlékezet, a hagyomány. Az előadott történet lehet egészen egyszerű, egyetlen tényből álló, vagy igen összetett és gazdag tagolódású, ábrázolhatja egy személy vagy egyesek sorsát, vagy egy nemzetét is.
 
Az eposz verses nagyepikai műfaj, mely egy egész közösségre kiható nagy jelentőségű eseményt dolgoz fel, illetve az esemény azzá válik az eposzi ábrázolás során.
 
Az eposz az epika műnemébe tartozó, nagy terjedelmű elbeszélő költemény. Rendkívüli képességekkel rendelkező hőse istenektől is támogatva nagy, egész közösség számára jelentős tetteket visz véghez.
 
==Összehasonlítás a lírai és drámai műfajokkal==

Navigációs menü