„Oxiológia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam az utolsó  változtatást (89.134.21.178), visszaállítva Schekinov Alexey Victorovich szerkesztésére: személyes vélemény
Címkék: Vizuális szerkesztés indulatos írásjelek
(Visszavontam az utolsó  változtatást (89.134.21.178), visszaállítva Schekinov Alexey Victorovich szerkesztésére: személyes vélemény)
Az '''oxiológia''' (vagy oxyologia) szó jelentése: sürgősségi orvostan, életmentési orvostan.
== Hálózata/Szervezete ==
Az [[orvostudomány]] minden területének a sürgősségi részét magába foglalja, valamint szervezési, [[Igazságügyi szakértő|igazságügyi orvostani]], [[Katasztrófa|katasztrófa orvostani]], [[Jog|jogi ismeretekben]] való jártasságot követel meg az '''oxiológus''' végzettséggel rendelkezőtől. Oxyológusnak az oxyologia szakvizsgával rendelkező szakorvost nevezzük. Rajtuk kívül fontos résztvevői a magyarországi prehospitalis (vagyis kórházi fázist megelőző) ellátásnak a mentőtisztek. Ők főiskolát végzett, a mentésre kiképzett szakemberek.( Prehospitálisan mentőtiszt és orvos között kevés különbség van kompetencia tekintetében-természetesen a teljes kompetenciasorozat megszerzését követően. ''<small>(Ne dőljünk be a "csak mentőtiszt" kifejetésnek!!!!)</small>''
 
A laikusok nem is fogják tudni,hogy milyen egység látta el a beteget.)
 
Magyarországon egyedülálló módon a teljes ország területén egyetlen szervezet ([[Mentőszolgálat|Országos Mentőszolgálat]]) a felelős. Az óriási tapasztalat és komoly szervezettség ellenére számtalan kihívást jelentenek az utóbbi idők megváltozott körülményei.
 
== Főbb területei ==
* [[Hirtelen szívmegállás|Újraélesztés (reanimáció-vagy ALS)reanimáció]]
* Lélegeztetés
* Intubáció- lélegeztetés
* Sérültellátás- Szükség esetén KÁRHELYPARANCSNOK
* [[Méreg|Mérgezésel kapcsolatos esetek ellátásaMérgezés]] ([[toxikológia]])
* Termikus sérülések ellátása
* Betegszállítás
* Betegszállítás alatti monitorozás kivitelezése és azok értékelése, szükség esetén beavatkozás. (Pl. transzport során állapotváltozás lép fel!)
* Mentéstechnika
* [[Gyermekgyógyászati oxiológia]]
 

Navigációs menü