„Szociáldemokrácia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Visszavontam 2001:738:8FF:F100:E0EB:5A9B:A773:9D90 (vita) szerkesztését (oldid: 21835659)
Címke: Visszavonás
Hozzáadás.
36. sor: 36. sor:
*[[Wilhelm Liebknecht]]<ref>[http://www.britannica.com/eb/article-9048179/Wilhelm-Liebknecht Encyclopædia Britannica: Wilhelm Liebknecht]</ref>
*[[Wilhelm Liebknecht]]<ref>[http://www.britannica.com/eb/article-9048179/Wilhelm-Liebknecht Encyclopædia Britannica: Wilhelm Liebknecht]</ref>
*[[Dom Mintoff]]
*[[Dom Mintoff]]
*[[François Mitterrand]]{{sfn|Slomp|2011|pp=145ff}}
*[[François Mitterrand]]
*[[Rosa Luxemburg]]{{sfn|Slomp|2011|pp=145ff}}
*[[Gunnar Myrdal]]
*[[Gunnar Myrdal]]
*[[Dzsaváharlál Nehru]]
*[[Dzsaváharlál Nehru]]

A lap 2020. február 2., 15:22-kori változata

A szociáldemokrácia baloldali politikai és gazdasági ideológia, a szocialista mozgalom egyik irányzata. Támogatja az állam gazdasági és szociális beavatkozását, elősegíti a társadalmi igazságosságot a piacgazdaság keretein belül. Sürgeti a valódi béralku megkötését, mely által a bérek folyamatos emelését kívánja megvalósítani. Alapvetőnek tartja a képviseleti demokráciát, de nem zárkózik el a részvételi- vagy közvetlen demokráciától.

Története

A szociáldemokrácia ma

A mai szociáldemokraták elfogadják a kapitalista rendszert és a demokratikus államstruktúrákat.

A modern szociáldemokrácia egyetért azzal, hogy a gazdasági növekedés a jólét – egyik – szükséges feltétele, ezért támogatja a szociális piacgazdaság fejlődését és ennek a túlsúlyba került magánérdekeket háttérbe szorító reformját.

Anthony Giddens brit szociológus alkotta meg a harmadik út elméletét, mely a neoliberális viszonyokhoz való alkalmazkodást határozta meg a modern szociáldemokrácia alapelveként. Ez az elmélet azonban, bár nagy befolyást gyakorolt, nem vált meghatározóvá a nemzetközi szociáldemokrata mozgalomban.

Nemzetközi szövetségek

A szociáldemokrata pártok, mozgalmak egyik nemzetközi szövetsége a Szocialista Internacionálé, mely a világ baloldali pártjainak széles skáláját tömöríti. Ezen kívül létezik még a Progresszív Szövetség, melyet 2013-ban a német SPD hívott életre az SI hatástalansága miatt.[1] Mindkettő résztvevője a magyar MSZDP és az MSZP.

Az európai szociáldemokrata pártokat az Európai Szocialisták Pártja (PES) tömöríti, melynek európai parlamenti frakciója a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D).

Híres szociáldemokraták

Magyar szociáldemokraták

Jegyzetek

További információk