„Tammerkoski” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(portál)
 
A '''Tammerkoski''' egy kis [[folyó]] pár zúgóval [[Tampere]] központjában, a [[Finn-tóvidék]]en, [[Finnország]]ban. Tampere város két tó, a [[Näsijärvi]] és a [[Pyhäjärvi]] között terül el. A két tó közti szintkülönbség 18 méter, ezt a két tavat köti össze a Tammerkoski. A Tammerkoski partja az egyik legrégibb ipari terület Finnországban. A 17. században egy forgalmas piacnak adott otthont. Tamperét a Tammerkoski partján alapították, mivel a folyón lévő zuhatagok megfelelő energiaforrást biztosítottak az ipari termelés számára.
 
Jelenleg három erőmű és gát található a Tammerkoskin. A legmagassabbanlegmagasabban fekvő gát a [[Finlayson]] és a [[Tampella]] között található. Középen a város erőműve található, a legalacsonyabban pedig a Tako papírgyár által használt gát helyezkedik el.
 
==Történelem==
A Tammerkoskiról már [[1405]]-ben kelt hivatalos dokumentumok is említést tesznek. Az első gátakat a folyón a [[15. század]]ban építették. A gátat használó malom feletti első tulajdonjogi viták [[1466]]-ban kezdődtek [[Takahuhti]], [[Messukylä]] és a Tammerkoski között. Száz évvel később a kormány felismerte a területben rejlő lehetőségeket és próbálták az irányításuk alá venni az addig földművesek tulajdonában lévő gátat. A próbálkozás sikertelen volt a helyi lakosság ellenállása miatt.
 
A [[17. század]]ban egy népszerű piactér jött létre a Tammerkoski körül, a folyón lévő hídtól nyugatra. A [[18. század]]ban a piacteret áthelyezték Harjuba.
 
[[1775]]-ben [[III. Gusztáv svéd király]] Finnországba utazott és kibocsátotta Kauppala hivatalos alapítólevelét, amelyet később [[Tampere|Tamperére]] neveztek át. A folyón átívelő első fahidat [[1807]]-ben építették. Ezt később 1884-ben vasbeton hídra cserélték, amelyet [[1929]]-ben [[Hämeensilta]]-nak kereszteltek. Azóta több különböző hidat építettek a gépjármű-közlekedés számára. Ezek közé tartozik a Ratinan silta, Satakunnansilta és a Paasikivensilta. Ezen kívül egy vasúti híd, valamint a gyalogos közlekedés számára további két híd található a folyó felett, a Ratinan suvannon silta és a Patosilta.

Navigációs menü