„Christopher Tolkien” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés Haladó mobilszerkesztés
'''Christopher John Reuel Tolkien''' ([[Leeds]], [[Anglia]], [[1924]]. [[november 21.]] – [[Draguignan]], [[2020]]. [[január 15.]]) [[angolok|angol]] akadémikus, író, fordító, szerkesztő és kiadó, a [[fantasy]] atyjának tartott [[J. R. R. Tolkien]] legfiatalabb fia. Leginkább apja hagyatékának rendszerezőjeként, szerkesztőjeként és kiadójaként ismert.
 
Csak apja műveihez, leveleihez és fordításaihoz kapcsolódóan 2425 könyvet adott ki, ezekből 5 kötettől eltekintve 2022-ig mindegyik megjelenik magyarul. Ismertebb szerkesztései a [[A szilmarilok|Szilmarilok]], a [[A Gyűrű keresése|Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről]], a [[Húrin gyermekei]], a 12+1 kötetes [[Középfölde históriája]], a [[Beren és Lúthien]], valamint az utolsóként, 2018-ban kiadott [[Gondolin bukása]]. Emellett ő készítette [[A Gyűrűk Ura]] eredeti [[térkép]]eit, amelyeket „C. J. R. T.” szignóval jegyzett, noha a John és a Reuel keresztneveit többnyire nem használta.
 
Munkásságának jelentősége a világirodalomban túlmutat a fantasy műfaján, hiszen apja óriási hagyatékát kezelve nem csak szerkesztőmunkát végzett, hanem apja szerzőtársává vált és jelentős mértékben hozzájárult a modern irodalom fejlődéséhez.

Navigációs menü