„Fertőújlak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Fekvése: már megépült
Porribot (vitalap | szerkesztései)
a Lásd még fejezetcím módosítás az ajánlás szerint AWB
43. sor: 43. sor:


== Fekvése ==
== Fekvése ==
[[Magyarország]] nyugati határa mellett, [[Bécs]]től 90 km-re keletre, [[Budapest]]től 200 km-re nyugatra található, a [[Fertő]] tó délkeleti részén. A legközelebbi falu, az [[ausztria]]i [[Pomogy]] 5 km-re keletre van. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák [[országhatár|államhatár]] keríti, ebben mint „zsákban” fekszik. A Fertő-tavi kerékpár-út északkeleten Pomoggyal, déli irányban Fertőddel köti össze közvetlenül. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő [[Sarród]] községből megközelíthető. A településnek egykor vasútállomása is volt, amelynek épülete ma is áll, de már használaton kívül.
[[Magyarország]] nyugati határa mellett, [[Bécs]]től 90 km-re keletre, [[Budapest]]től 200 km-re nyugatra található, a [[Fertő]] tó délkeleti részén. A legközelebbi falu, az [[ausztria]]i [[Pomogy]] 5 km-re keletre van. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák [[országhatár|államhatár]] keríti, ebben mint „zsákban” fekszik. A Fertő-tavi kerékpár-út északkeleten Pomoggyal, déli irányban Fertőddel köti össze közvetlenül. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő [[Sarród]] községből megközelíthető. A településnek egykor vasútállomása is volt, amelynek épülete ma is áll, de már használaton kívül.


[[1976]]-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.
[[1976]]-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.
60. sor: 60. sor:
</gallery>
</gallery>


== Lásd még ==
== Kapcsolódó szócikkek ==
* [[Nyárliget]]
* [[Nyárliget]]
* [[Fertő]]
* [[Fertő]]

A lap 2020. január 5., 13:18-kori változata

Fertőújlak
Faluközpont
Faluközpont
Közigazgatás
TelepülésSarród
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Fertőújlak (Magyarország)
Fertőújlak
Fertőújlak
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 34″, k. h. 16° 50′ 42″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 34″, k. h. 16° 50′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fertőújlak témájú médiaállományokat.

Fertőújlak közigazgatásilag Sarród község településrésze (korábbi, jelenleg is ismert nevén Mekszikópuszta ill. Mexikópuszta) statisztikailag külterületi lakott hely. Mekszikópuszta néven ismert a madártanilag jelentős környéke.

Fekvése

Magyarország nyugati határa mellett, Bécstől 90 km-re keletre, Budapesttől 200 km-re nyugatra található, a Fertő tó délkeleti részén. A legközelebbi falu, az ausztriai Pomogy 5 km-re keletre van. Három oldalról (kivéve a déli irányt) a magyar-osztrák államhatár keríti, ebben mint „zsákban” fekszik. A Fertő-tavi kerékpár-út északkeleten Pomoggyal, déli irányban Fertőddel köti össze közvetlenül. Közúton jelenleg csak a tőle délre fekvő Sarród községből megközelíthető. A településnek egykor vasútállomása is volt, amelynek épülete ma is áll, de már használaton kívül.

1976-óta a település neve Fertőújlak, de a környékbeli lakosság számára ma is csak „Mekszikó”.

Története

Lásd Sarród községnél.

Látnivalók

A település a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik leglátogatottabb területén fekszik. A település környezetében fekvő védett szikeseket, amelyek a Nemzeti Park természetvédelmi szempontból kiemelkedően értékes területei – a falu korábbi elnevezéséhez hasonlóan – Mekszikópusztának nevezik. Ez a szikes puszta, illetve annak élővilága vonzza a látogatókat. Az egykori Esterházy uradalmi major jellegzetes épületeit nagyobbrészt már elbontották. A posta épülete mellett ma már csak az egykori mázsaház és két nagyobb istálló áll, igen rozoga állapotban.

Kapcsolódó szócikkek

Külső hivatkozások