„Olejnik Janka” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Forrás: portál
a Kategória cseréje alkategóriára
2. sor: 2. sor:


==Életútja==
==Életútja==
A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1909-13 között, miközben már jelen volt képeivel a [[Nemzeti Szalon]] és a [[Műcsarnok]] kiállításain. A [[Első világháború|világháborút]] követően előbb [[Zilah]]on lakott; 1927-től Nagybányán telepedett le, itt beiratkozott a szabadiskolába, s részt vett a [[Nagybányai művésztelep|művésztelep]] közös tárlatain is. 1934 körül a [[balcsiki művésztelep]]en festett. Olajfestményei (tájképek, portrék) mellett készített ceruza- és tusrajzokat, akvarelleket, rézkarcokat, valamint falképeket a nagybányai, illetve a [[börvely]]i római katolikus templomba.
A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1909–13 között, miközben már jelen volt képeivel a [[Nemzeti Szalon]] és a [[Műcsarnok]] kiállításain. A [[Első világháború|világháborút]] követően előbb [[Zilah]]on lakott; 1927-től Nagybányán telepedett le, itt beiratkozott a szabadiskolába, s részt vett a [[Nagybányai művésztelep|művésztelep]] közös tárlatain is. 1934 körül a [[balcsik]]i művésztelepen festett. Olajfestményei (tájképek, portrék) mellett készített ceruza- és tusrajzokat, akvarelleket, rézkarcokat, valamint falképeket a nagybányai, illetve a [[börvely]]i római katolikus templomba.


Foglalkoztatta a könyvművészet; ex libriseiből kiállításain is bemutatott. Képeivel a [[második világháború]] utáni nagybányai kiállításokon is szerepelt.
Foglalkoztatta a könyvművészet; ex libriseiből kiállításain is bemutatott. Képeivel a [[második világháború]] utáni nagybányai kiállításokon is szerepelt.
11. sor: 11. sor:
{{portál|Erdély|-|művészet}}
{{portál|Erdély|-|művészet}}


[[Kategória:Magyar festők]]
[[Kategória:Romániai magyar festők]]
[[Kategória:Romániai magyarok]]
[[Kategória:Romániai magyarok]]
[[Kategória:1887-ben született személyek]]
[[Kategória:1887-ben született személyek]]

A lap 2020. január 2., 21:11-kori változata

Olejnik Janka (Nagykanizsa, 1887. május 13.Nagybánya, 1954. november 7.) erdélyi magyar festőművész, grafikus.

Életútja

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1909–13 között, miközben már jelen volt képeivel a Nemzeti Szalon és a Műcsarnok kiállításain. A világháborút követően előbb Zilahon lakott; 1927-től Nagybányán telepedett le, itt beiratkozott a szabadiskolába, s részt vett a művésztelep közös tárlatain is. 1934 körül a balcsiki művésztelepen festett. Olajfestményei (tájképek, portrék) mellett készített ceruza- és tusrajzokat, akvarelleket, rézkarcokat, valamint falképeket a nagybányai, illetve a börvelyi római katolikus templomba.

Foglalkoztatta a könyvművészet; ex libriseiből kiállításain is bemutatott. Képeivel a második világháború utáni nagybányai kiállításokon is szerepelt.

Forrás