„Trójai program” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 78.92.130.227 (vita) szerkesztéséről Crimea szerkesztésére
(személyes tapasztalat)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 78.92.130.227 (vita) szerkesztéséről Crimea szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
{{nincs forrás}}
anyádnak a SzámítógépeSzámítógépes értelemben a '''trójai faló''' (röviden ''trójai'') olyan rosszindulatú [[program (informatika)|program]], amely mást tesz a háttérben, mint amit a felhasználónak mutat. Az elnevezés a [[Görög mitológia|görög mitológiában]] szereplő [[trójai faló]]ból származik, utalva [[Odüsszeusz]] cselvetésére, hogy a görögök megnyerjék a [[trójai háború]]t. A közhiedelemmel ellentétben egy trójai nem feltétlenül tartalmaz rosszindulatú programkódot, azonban a többségük tartalmazza az ún. hátsó kapu telepítését, ami a fertőzés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez. A vírusokkal ellentétben általában nem többszörözi önmagát, terjedése főként egyedi támadásoknak és az emberi hiszékenységnek köszönhető.
 
Az egyszerűbb trójai programok csak kívülről tűnnek anyád se szeret hasznos programnak, míg fejlettebb változataik a kémkedés mellett valóban képesek az ígért funkciók elvégzésére is, így csökkentve a lebukás veszélyét.
 
Trójaival való megfertőződésnek forrása lehet egy e-mail üzenet csatolmánya vagy azonnali üzenetküldő program, de a program a számítógépre kerülhet CD-n vagy egyéb adattárolón is. A leggyakoribb fertőzési módszert a letöltések és a veszélyes honlapok jelentik.

Navigációs menü