„Briológia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként.) #IABot (v2.0
26. sor: 26. sor:
* [http://www.bryology.org/ International Association of Bryologists] {{en}}
* [http://www.bryology.org/ International Association of Bryologists] {{en}}
* [http://www.abls.org/ American Bryological and Lichenological Society] {{en}}
* [http://www.abls.org/ American Bryological and Lichenological Society] {{en}}
* [http://www.britishbryologicalsociety.org.uk/ British Bryological Society] {{en}}
* [https://web.archive.org/web/20190531140115/http://britishbryologicalsociety.org.uk/ British Bryological Society] {{en}}


== Fordítás ==
== Fordítás ==

A lap 2019. december 23., 11:50-kori változata

A briológia (a görög bryon (moha) szóból ered) a botanika egyik résztudomány területe. Ez a tudományág a mohákkal (lombosmohák, májmohák, becősmohák) foglalkozik. A mohász (briológus) olyan ember, aki aktív tudományos érdeklődéssel figyeli meg, gyűjti, osztályozza és kutatja a mohákat.[1]

Közönséges mohák Közép-Japánban

Története

A mohákat először részletesebben a 18. században kezdték vizsgálni. Johann Jacob Dillenius német botanikus (1687-1747), oxfordi professzor 1717-ben írta meg tanulmányát A páfrányok és mohák reprodukciója címmel. Az első teljesen mohászattal foglalkozó munka Johann Hedwigé volt, aki a reproduktív szervek (sporofitonok) alapján fektette le a mohák rendszertani besorolásának az alapjait. Jelenleg is ez a moharendszertan (taxonómia) alapja (1792, Fundamentum historiae naturalista muscorum).

A briológia főbb kutatási területei a rendszertan (taxonómia), az élettan (fiziológia), a molekuláris biológia (DNS szekvenálás) és az ökológia (kapcsolat más növény- és állatfajokkal). Érdekesség, hogy vannak húsevő mohafajok is.

Világszinten fontosabb briológiai kutatási központok a Bonni Egyetem Németországban, a Helsinki Egyetem Finnországban, illetve a New York-i Botanikus Kert.

A magyarországi mohakutatás története

A jelentősebb kutatások csak a 20. század elején kezdődtek Magyarországon. Korábbról csak szórványos adataink vannak, illetve a vizsgálatok célpontjában a jelenleg határon kívüli, de mohákban gazdagabb területek álltak (a Kárpátok felvidéki és erdélyi területei). Ebből az időszakból Hazsilinszky Frigyes 1885-ben megjelent A magyar birodalom mohaflórája című munkája a legjelentősebb.

A hazai mohaflóra legaktívabb kutatója Boros Ádám volt, 1953-ban jelent meg Magyarország mohái című határozókönyve.

Hivatkozások

  1. Bryology at the New York Botanical Garden. New York Botanical Garden. (Hozzáférés: 2011. december 24.)

Irodalom

  • Meylania, Zeitschrift für Bryologie und Lichenologie
  • Limprichtia, Zeitschrift der Bryologischen Arbeitsgemeinschaft Deutschlands

További információk

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bryology című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.