„Hardcore techno” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
* '''Artcore''' (''Gangsta style''; 1993-2001): Az elsősorban [[DJ Ruffneck]] nevéhez köthető stílus a hardcore talán első olyan alstílusa volt, ami megpróbált elszakadni a tisztán tánczenei gyökerektől és művészi értékkel egészíteni ki azt. Az akkori hardcore-ral még csak össze sem mérhető komplexitású dallamok, [[Amen break]]-ben dúskáló [[jungle]] betétek és [[Roland Juno]]-val előállított fűrészjelek tették a stílust igazán egyedivé. A stílus 2001-ben, az utolsó ''artcore'' label, a [[Gangsta Audiovisuals]] leállításával szűnt meg létezni. Ezt a stílus egyik emblematikus alakja, [[Ophidian|Trypticon]] úgy kommentálta a honlapján, hogy kihoztak már a stílusból mindent, amit lehetett, megalkották már minden idők legjobb ''artcore'' számait, amiknél jobbat aligha lehetne csinálni, ezért inkább más stílusok felé fordulnak, melyek révén a hardcore tovább fejlődhet.
* '''Breakcore''' (1995-től napjainkig): A ''breakcore'' születése majdhogynem egybevág a [[Drill&bass]], vagyis a későbbi [[IDM]] ''(Intelligent Dance Music)'' születésével, ami elsősorban [[Squarepusher]] és [[Aphex Twin]] nevéhez köthető. Ők voltak az elsők, akik a tört ütemek terén tovább merészkedtek a [[drum&bass]] világánál, és átlépték a kiszámíthatatlanság határmezsgyéjét, ahol az agyontorzított, cafatokra szabdalt [[Amen-break]] az úr. Ebből kifolyólag ugyancsak angolszász területeken, elsősorban Angliában és Ausztráliában jöttek létre az első kiadók, amik ezt az IDM-es hangzást kezdték el vegyíteni a hardcore-ral, ebből született meg a ''breakcore''. Igazán népszerű csak a XXI. századra lett, rengeteg ''speedcore'' producer folytatta pályafutását ''breakcore'' előadóként. Mára teljesen önálló, a Hardcore-tól független műfajjá nőtte ki magát.
* '''Darkcore''' (1998-tól napjainkig): A [[Ruff Intelligenze]] a [[Ruffneck Records]] ''sublabel''jeként indult 1995-ben, mint kísérleti [[hardtrance]], azonban két megjelenés után [[DJ Ruffneck]] úgy döntött, elégedetlen a label irányával (és fogadtatásával, feltételezhetően), ezért parkolópályára állította. Két évvel később egy új alias alatt ([[DJ Ruffneck|D'Spyre]]) maga készítette el a label harmadik lemezét,<ref name="ref2">[RIN3 / SIN0-5] '''D'Spyre - Stairway To Eternity…''' ''(Ruff Intelligenze, 1997 / Supreme Intelligence, 1998)''</ref> s ezzel megszületett a ''darkcore''. A dolgot viszont beárnyékolta, hogy Ruffneck majdhogynem ezzel egyidőben összerúgta a port a labeljeit futtató [[XSV]] kiadóval. Létrehozta a saját lemezkiadó cégét, és az újkeletű hangzását átvitte az újonnan indított [[Supreme Intelligence]] nevű labelje alá, ami 1998-tól 2001-ig az egyetlen 100%-ig ''darkcore'' label volt. 2001 után a szerepét a szintén Ruffneck alapította, mai napig rendkívül népszerű [[Enzyme Records]] vette át.<br />Mint ahogy azt a neve is mutatja, a stílus sötét, nyomasztó atmoszféra és lassabb tempó (150-170 BPM) jellemzi a leginkább.
* '''Digital Hardcore''' (1992-től napjainkig): A ''digital hardcore'' zenére jellemző a magas tempó, a ''hardcore punk'' zene gyorsaságát kombinálják össze torzabb és keményebb elektronikus hangzásokkal.<br />Az elektromos gitár használatát megtartják, és azt samplerekkel, szintetizátorokkal és dobgépekkel együtt játsszák. A vokálok a hardcore punkra is jellemző agresszív, dühös ordítozásból állnak. A szövegek lázítóak, erősen politikai jellegűek, leginkább baloldali típusú politikai eszmékkel vagy anarchista ideálokkal foglalkozik. De az anarchizmus mögé bármilyen politikai nézet betehető probléma megoldásaként.<br />A stílust az [[Atari Teenage Riot]] nevű zenekar teremtette meg 1992-ben Németországban/Berlinben. A zenekar frontembere, [[Alec Empire]] nevezte el zenéjük hangzását ''digital hardcore''-nak, és 1994-ben megalapította saját kiadóját is [[Digital Hardcore Recordings]] néven. EgyreA többkezdetektől németfogva zenekarkülönálló írtműfajként hasonlójelent hangzású zenéketmeg, a stílus népszerűsége underground szinten nőttszemléletmódban a digital hardcore fesztiválok által, amiket több német városban tartanak. Az 1990Punk-eshoz évek közepe-vége fele sok új kiadó alakult akik hasonló stílusban adtak ki zenéket. Ma már több távoli előadóközelebb is van mint pl.: Japánból a The Mad Capsule Marketsáll, Kanadából Schizoid és Washingtonból Rabbit Junk kiknek zenéit erősen befolyásoltaegyedül a koraiGabber német scene és tovább fejlesztették a digital hardcore hangzását, hogy a 21. századnak megfelelő legyen.<br />Vannak olyan művészek is, akik azzal kísérleteztek, hogy a hardcore punk elemek helyett valami mással ötvözik az elektronikusHardcore zenei elemeket, ilyen művész pl.: Acid Enema, vagy új nevén Sangre, aki a Black Metalt ötvözte az extrém elektronikus zenék elemeivel. Az ilyen előadók már nem illenek bele a digital hardcore stílusba, mivel hiányoznak a hardcore punk elemek, amik nélkül nem nevezhetőek digital hardcore-nak, persze vannak kivételek is, akik alapból a digital hardcore elemekhezfelhasználása adtakmiatt hozzákerült továbbiitt elemeketmegemlítésre.
* '''Early Hardcore''' (''Early Rave''; 1993-1998): Az hardcore első virágkorárat leginkább reprezentáló stílus, mely elsősorban a [[Thunderdome]] válogatáslemezek révén lett világszerte ismert. A hardcore legelemibb, nyers és csiszolatlan formája, ami aztán hosszú évekre határozta meg a trendeket, alapjaiban változtatva meg az [[elektronikus zene|elektronikus zenékről]] addig kialakult képet. Karakteres, torzított lábdobok, éles cinek és a [[Roland TR-909|TR-909]] jellegzetes pergődobja és tapsa tették mindenki számára azonnal felismerhetővé. Hollandiában mind a mai napig rendkívül népszerű, rendszeresek az ''Early Rave'' partik, és majd' minden nagyobb rendezvényen külön terem gondoskodik arról, hogy a hardcore múltjának eme darabja méltó módon képviselve legyen.
* '''Freeform''' (''Nu Energy'', ''FiNRG''; 1999-től napjainkig): Eredetileg ''trancecore'' néven kezdte pályafutását ez az angliai ''happy hardcore'' mutáció, melyet aztán [[DJ Sharkey]]-nak köszönhetően ''freeform''-ra kereszteltek át, mivel Hollandiában is ugyanebben az időben kezdte el bontogatni a szárnyát egy szintén ''trancecore'' névre hallgató, azonban hangzásában teljesen más stílus. Míg ez utóbbi inkább tekinthető egy sötétebb tónusú [[goa trance]]+hardcore hibridnek, addig a freeform inkább klasszikus eurotrance elemekből építkezik. A sors iróniája, hogy pár évre rá a holland ''trancecore'' szinte teljesen kihalt, azonban a [[goa trance]]-es hangzás fennmaradt, s a 2002 óta jelenlévő finn ''freeform'' jellegzetességévé vált.
* '''Frenchcore''' (199x-től napjainkig): Elsődlegesen a francia hardcore-t értjük alatta, de nem csak kizárólag azt, mivel egyedi hangzása révén egy külön stílusnak számít. Nem minden francia DJ játszik ''frenchcore''-t, de nem is csak franciák írhatnak ilyet. Ez egy speciális stílus, ami kilencvenes évek közepe táján született meg a francia [[Manu le Malin]] és [[Laurent Hô]] irányítása alatt.
* '''Gabbergrind''' (2000-től napjainkig): Viszonylag új keletű irányzat. A "speedcore" és egy extrém metal stílus, az úgynevezett "grindcore" keveréke. A ''gabbergrind'' előadóknál beszélhetünk kisebb zenekarokról is, mert némelyek kiegészülnek kísérő zenészekkel vagy énekessel is. De létezik komplett zenekar is, ilyen pl. a Tourette Syndrom. Néhány előadó: [[Maruosa]], [[Tourette Syndrom]], [[Cunt Blasting]], [[Necrophilius Coprophagus]], [[Realicide]], [[Vomitus Coitus]], [[The Berzerker]]. Akárcsak a Digital HC, ez is csak elemeiben használja a Speedcore-t, nem tekinthető a Gabber Hardcore műfaj stílusának, csak a torzított gépdobok használata az egyetlen közös pont.
* '''Happy Hardcore''' (1994-1998): Ahogy a hardcore napról napra egyre nagyobb tömegeket mozgatott meg, úgy nőtt meg az igény egy médiabarát verzióra is, hiszen az erőszakos hangvétel, a torz dobok és az ekszplicit szövegek nem voltak alkalmasak arra, hogy országos rádiókban és zenetévékben leadhatóak legyenek. Ezért a torzdobokat hamarosan felváltották a kopogós [[Roland TR-909|TR-909]]-ek, a női vokálok és az életvidám dalszövegek. Megszületett a ''happy hardcore''. Mindezen változtatások ellenére a holland ''happy hardcore''-nak sikerült megőriznie az autentikus, hardcore-ra jellemző hangzását, míg a helytelenül ''rave'' néven elhíresült német, és a leginkább [[jungle]]-re hajazó angol változatoknak nem. 1995-től az 1997-es [[house]]-láz elterjedéséig Európa legdominánsabb elektronikus zenei irányzata volt.<br />Azonban amint a média figyelme a house-ra irányult, a ''happy hardcore'' úgymond kiment a divatból, a rá épülő, főként haszonszerzés céljáből alakult kiadók és előadóik mind profilt váltottak. A korábban igazi hardcore-t játszó DJ-k és producerek csak kis százaléka tért vissza az undergroundba, hogy folytassa hardcore-os pályafutását.<br />A ''happy hardcore'' népszerűségének elvesztése után csupán Angliában maradt fenn, ahol az ezredfordulón [[trance]]-es hangzást kölcsönözve ''UK hardcore''-rá, illetve ''freeform''-má alakult.
* '''Hardstyle''' (''Hard Dance'', ''Hardbass'', 1999-től napjainkig): A méltán híres [[Sensation Black]] partisorozat fő stílusaként aposztrofált ''hardstyle'' speciális elegyét alkotja a ''hardhouse''-nak, ''hardtrance''-nek és a ''newstyle hardcore''-nak, ami az ezredforduló óta évről évre egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, javarészt köszönhetően az előbb említett Sensation Black-nek, másrészt pedig annak, hogy a kluboknak újra megnőtt az igény a keményebb hangzású, de könnyen táncolható zenékre. Az első ''hardstyle'' bulik 1999 végén, 2000 elején kerültek megrendezésre Hollandiában, amiket nem sokra rá német és olasz partyk követtek. Jó ideig a ''hardstyle'' producerek zömét hardcore DJ-k alkották, akik karrierüket megújítandó avanzsáltak át az új stílushoz. A hirtelen jött siker után sokan fel is hagytak a hardcore-ral, hogy tisztán a ''hardstyle''-ra koncentrálhassanak.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü