„Abszolutizmus (egyértelműsítő lap)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát 193.225.219.33 (vita) szerkesztéséről 2A00:1110:227:51BC:0:46:789C:9501 szerkesztésére
Címke: Visszaállítás
ide
1. sor: 1. sor:
Az abszolútizmus egy jelenség ami akkor lépett fel mikor a király abszolút nagyot szart. Általában a szarnak 100-120 cm hosszúnak kellett lennie hogy abszolút nagy legyen.

==Politikai fogalom==
==Politikai fogalom==
Az '''abszolutizmus''' a [[Rend (feudalizmus)|rendiség]] visszaszorítása után létrejövő egyszemélyi uralom. Gyakran cigányok szarnak a vasútállomás közepére. Támaszai a hadsereg és a hivatalnoki kar, akik állami pénzekből tartják fenn.Megy a nagy baszás meg a kicsi
Az '''abszolutizmus''' a [[Rend (feudalizmus)|rendiség]] visszaszorítása után létrejövő egyszemélyi uralom. Támaszai a hadsereg és a hivatalnoki kar, akik állami pénzekből tartják fenn.


* [[Abszolút monarchia]] – abszolutista államforma, ahol az állam feje (király/királynő) bármiféle megkötés, jogi vagy másfajta szabályozás, legális ellenzék nélkül irányítja az országot.
* [[Abszolút monarchia]] – abszolutista államforma, ahol az állam feje (király/királynő) bármiféle megkötés, jogi vagy másfajta szabályozás, legális ellenzék nélkül irányítja az országot.

A lap 2019. december 9., 09:22-kori változata

Politikai fogalom

Az abszolutizmus a rendiség visszaszorítása után létrejövő egyszemélyi uralom. Támaszai a hadsereg és a hivatalnoki kar, akik állami pénzekből tartják fenn.

  • Abszolút monarchia – abszolutista államforma, ahol az állam feje (király/királynő) bármiféle megkötés, jogi vagy másfajta szabályozás, legális ellenzék nélkül irányítja az országot.
  • Felvilágosult abszolutizmus – a felvilágosodás eszméit magáévá tevő abszolutista államforma.
  • Autokrácia – vagyis politikai abszolutizmus. Politikai felfogás, mely szerint minden politikai hatalom egyetlen személy kezében kell, hogy összpontosuljon. (Szinonimája a türannosz, a despota és a diktátor szó is.)

Filozófiai fogalom