„Szikaszarvas” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése, Évszakok linktelenítése 2. és WP:HIV#mihez)
a (Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése, Évszakok linktelenítése 2. és WP:HIV#mihez))
a (Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése, Évszakok linktelenítése 2. és WP:HIV#mihez))
Dél-Vesztfáliában már [[1893]]-ban betelepítették egy nagy, bekerített területre. [[1937]]-ben az állomány körülbelül 3000 példányt számlált, és a háború okozta csökkenés után [[1958]]-ra újra elérte ezt a szintet. [[1930]] óta már teljesen szabadon is élnek ott szikaszarvasok. A vadászok vélekedése erről a vadfajról meglehetősen ellentmondásos. Egyesek elutasítják, mert [[agancs]]a sokkal gyengébb, mint a [[gímszarvas]]é vagy az [[európai dámvad]]é, mások azért becsülik, mert kevés vadkárt okoz. A volt [[Szovjetunió]]ba azért vitték be, hogy javítsák a vadhúsellátást, másrészt a ''[[Panten (drog)|Panten]]'' nevű drog miatt, amelyet a szikaszarvas barkás agancsából nyernek, és amely különösen Kínában nagyon keresett. Ma ezt főként az e célból berendezett farmokon termelik.
 
A szikaszarvas jól bírja a [[tél|telet]], ezért sokkal jobban alkalmazkodik az európai éghajlathoz, mint a hozzá alkatilag hasonló, de a [[trópusok]]ról származó [[pettyes szarvas]]. A telepítések eredményessége legalább részben szintén annak köszönhető, hogy elviseli az itteni teleket. De talán a faj méretein is múlt, hogy könnyebben beilleszkedett a nagy testű gímszarvas és a nálánál kisebb [[európai őz]] közé. A [[Würm-glaciális]] előtti európai erdőkben valószínűleg éltek már egyszer szikaszarvasok, és feltehetőleg az erősebb gímszarvas szorította őket kelet felé.
 
== Alfajai ==
168 346

szerkesztés

Navigációs menü