„Mongol hadjárat Jáva ellen” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése és WP:HIV#mihez)
a (Évszakok és hónapok irreleváns linkjeinek eltávolítása (ld. Évszakok linktelenítése és WP:HIV#mihez))
Amikor a mongol hadjárat elindult Kertanegara veje fellázadt Jayakatwang ellen. Amikor a mongol és kínai erők partra szálltak Jáván Kertanegara egykori veje térképekkel látta el a mongol fővezéreket és segítséget kért Jayakatwang ellen. Ezért cserébe a mongolok a Kubiláj kánnak való meghódolást követelték.
 
[[Március]] elejére a teljes inváziós sereg egyesült a Mas folyó partján, ahol nekiláttak [[Tumapel]] város ostromának, amely a Singhasari királyság fővárosa volt és stratégiai fontossággal bírt. A jávaiak vagy 100 hajóval blokád alá vették a folyó bejáratát, mire a mongol sereg félhold alakú tábort vert a parton. A vezérek parancsára egyszerre lendült mozgásba a lovasság, a gyalogság és a folyami had. Sikerült megrémíteniük a jávai vezért, aki éj leple alatt elmenekült, magára hagyva csapatait és hajóhadát, amely a mongolok kezébe jutott.
 
A mongol sereg jelentős része a Mas torkolatát őrizte, míg a főerők a sziget belső területein próbáltak előre nyomulni. Kertanegare veje közben üzenetet küldött a mongoloknak, hogy a kediriek meg akarják támadni őt Majapahitban, ezért kérte, hogy hárítsák el támadást. A mongolok azonban visszatértek a Mas torkolatjához, mert a kediri sereg helyzete nem volt meghatározható. Amikor viszont Mesze hírül vette, hogy a kediri had már közeleg elindult ő is csapataival Majapahitba.
A mongolok 200 katonát és két tisztet küldtek a városba [[április 19.|április 19]]-én teljesen fegyvertelenül, ahol az ottani jávaiak bekerítették és elfogták őket. A majapahiti uralkodó pillanatok alatt fordult egykori szövetségesei ellen. Olyan gyors támadást intézett a fősereg ellen, hogy sikerült őket visszaszorítani a hajókra, miközben több ezer mongol és kínai harcost megöltek a jávaiak. Más csoportjaikat egy templomba szorították be, ahonnét ugyan sikerült kitörniük és 123 kilométert meneteltek kelet felé, ezalatt viszont a jávaiak minden lehetséges eszközzel támadták és tizedelték a soraikat. A véres, szűnni nem akaró harcokban a mongolok minden zsákmányukat elvesztették, amit a hadjárat során szereztek.
 
A tengeren a jávai flotta is támadást indított a mongol-kínai hajóhad ellen Aria Adikara flottavezér irányításával. A hajóhadat nagyrészt meg is semmisítették a jávaiak. A mongol és kínai csapatok helyzete súlyos volt, mert ha nem érik be a [[monszun]]t, akkor nem lesznek képesek hazahajózni és hat hónapig kell várniuk az újabb szélre. Míg a menekülő sereg a hajókra igyekezett állandó összecsapások folytak a jávai flottával. [[Április 24.|Április 24]]-én a mongolok elhagyták Jávát, de az inváziós sereg csak töredéke tért vissza {{kínai|Quanzhou|Csüancsou}} kikötőjébe, ahonnét a hadjárat indult. A mongolok mintegy 3000 elit harcost vesztettek el, rajtuk kívül 12-18 ezer kínai és egyéb mongol fegyveres lelte halálát a jávai háborúban. A jávaiak rengeteg hadifoglyot ejtettek és a legtöbb mongol hajó is elpusztult. A sereg maradványa [[1293]] [[június]]ábanjúniusában tért vissza Kínába, velük jött Jayakatwang király és családja is, valamint számos jávai tiszt.
 
== Következmények ==
165 521

szerkesztés

Navigációs menü